Putina Krievijas oligarhs Rotenbergs īpašumus Latvijā pārraksta radiniekiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti

Arkādijs un Boriss Rotenbergi ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu iepazinās jau pagājušā gadsimta 60.gados. Viņi kopā trennējās džudo. Rotenbergus dēvē arī par Krievijas valsts pasūtījumu karaļiem un viņu labklājība neticami pieaugusi tieši Putina valdīšanas laikā. Rotenbergi būvē ceļus, ceļ lidostas, tiem pieder Krievijas straujāk augošās bankas, taču stabilitāti un garantētu peļņu arī krīzes gados abiem brāļiem līdz šim nodrošināja kompānija «Stroygazmontazh». Tā piegādā un liek cauruļvadus valsts gāzes gigantam «Gazprom».

«The Moscow Times» izrēķinājis, ka Rotenbergu līdz šim uzbūvētais gāzes ceļa kopgarums varētu būt 12 000 kilometru, kas pietiktu no Putina un Rotenbergu dzimtās Sanktpēterburgas līdz Klusajam okeānam un atpakaļ.

Putina ietekme abiem brāļiem nodrošinājusi arī stabilu sporta funkcionāru vietu Krievijā – Arkādijs ir hokeja kluba «Dinamo» Maskava prezidents, bet Boriss prezidents tāda paša nosaukuma futbola klubam. Abi darbojas arī džudo federācijās.

Tomēr Putina īstenotā Krievijas agresija Ukrainā nu iedragājusi ne vien valsts ekonomiku, bet likusi ciest arī viņa tuvākajiem. Vispirms pret Arkādiju un Borisu Rotenbergiem tika vērstas ASV sankcijas , liedzot viņiem ieceļot un slēgt darījumus, taču tad par Arkādija Rotenberga un vēl apmēram 100 personu aktīvu iesaldēšanu vienojās arī Eiropas Savienības dalībvalstis.

Septembrī Itālijas policija aizzīmogoja trīs Arkādija Rotenberga villas un dzīvokli Sardīnijā, kā arī iesaldēja uzņēmuma aktīvus, kam pieder četrrzvaigžņu viesnīca Romas centrā. Tas lika strauji rīkoties Krievijas domei, tā lēma, ka sankciju dēl cietušajiem zaudējumi jākompensē. Strīdīgais likumprojekts jau nosaukts par Rotenberga likumu, un pagaidām pieņemts pirmajā lasījumā.

Rotenbergiem aktīvi ir arī Latvijā, taču baidoties no sankcijām, viņi tos vai nu ir pārdevuši, vai nodevuši uzticamām personām.

Vēl šā gada sākumā Rīgā darbojās «SMP Bank». Tā piederēja Rotenbergu kontrolētajai bankai Krievijā ar tādu pašu nosaukumu. Tomēr Rotenbergi meitas banku Latvijā pēc astoņu gadu darbošanās tajā šā gada pavasarī atstāja. Kredītiestādei ir jauni īpašnieki un cits nosaukums «Meridian Trade Bank».

Viens no pirmajiem saņēmis uzturēšanās atļauju Latvijā

Krievijas ietekmīgais uzņēmējs Arkādijs Rotenbergs 2010.gadā bijis viens no pirmajiem, kurš saņēma uzturēšanās atļauju Latvijā. Tā viņam bija spēkā līdz pat pagājušam gadam. Tagad Rotenbergs vecākais Latvijā iebraukt nevar.

Otrs brālis - Boriss Rotenbergs iegādājies kapitāldaļas Latvijas uzņēmumā «IMNI» . Publiskās datu bāzēs pieejamā informācija rāda, ka šai kompānijai pieder māja Garkalnē. Rotenbergu mājai piešķirts nosaukums «Safīri». Filmēšanas dienā pie pushektāru lielā īpašuma notiek aktīva rosīšanās. Mājai piegādā jaunas mēbeles.

Māju Boriss Rotenbergs iegūst pagājušā gada sākumā, nopērkot «IMNI» kapitāldaļas. Iepriekš mājas īpašniece bijusi Latvijas pilsone Irina Maslova. Šāds darījuma veids ļauj apiet nodevu un pašam neizgaismoties. Jaunākajam no brāļiem Rotenbergiem ir Somijas pilsonība. Tas viņu līdz šim ir pasargājis no iekļaušanas Eiropas sankcijās un līdz ar to arī aktīvu iesaldēšanu.

Tomēr, lai izvairītos no gaidāmajām neērtībām, Rotenbergs savas kapitāldaļas Garkalnes mājas firmā šā gada augustā pārdevis dēlam Romānam. Romāns Rotenbergs ir «Gazprombank» viceprezidents un hokeja kluba «SKA» viceprezidents.

Ekonomiskā lejupslīde un nestabilitāte tirgū lielākajiem Krievijas oligarhiem radījusi ievērojamus zaudējumus. Pusgadu pēc sankciju ieviešanas «Bloomberg» raksta, ka lielākie Krievijas oligarhi zaudējuši apmēram 20 - 50 % savas turības. Rotenbergu biznesā lielu robu iecirtīs pagaidām apturētais «Nord Stream» gāzes vada gigantiskais projekts.

Sankcijas kombinācijā ar zemajām naftas cenām un kapitāla pieejamības trūkumu, radījis dramatisku iespaidu uz rubļa kursu. Tomēr ES līderi sankcijas negrasās atcelt vai mīkstināt, kamēr Krievija nepārskatīs savu politiku attiecībā uz Ukrainu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu