Straujuma atbalsta KNAB attīstības modeļu sabiedrisko apspriešanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts kanceleja

Pēc organizācijas «Sabiedrība par atklātību - Delna « ierosinājuma Ministru prezidente Laimdota Straujuma piekritusi nevirzīt jautājumu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) turpmāko darbību apspriešanai valdībā, bet turpināt konsultācijas ar ekspertiem un organizēto pilsonisko sabiedrību, organizējot sabiedrisko apspriešanu, informēja «Delna» direktors Gundars Jankovs

Apspriešanai tiks iekļauti jautājumi, kas saistīti ar atbilstošākajiem risinājumiem KNAB darbības uzlabošanai un politiskās neatkarības nodrošināšanai

Viņš atzīmēja, ka «Delnu» nepārliecina argumenti, kurus līdz šim valdība ir izmantojusi, lai panāktu izmaiņas KNAB pārvaldībā, tai skaitā, Delna neatbalsta uzraudzības maiņas nepieciešamību.

«Sadalot KNAB funkcijas, nododot tās citām valsts iestādēm, būtiski mainot KNAB institucionālo uzbūvi un kļūstot par iekšlietu struktūru, KNAB nebūs atbilstoši organizēts starptautiskiem pretkorupcijas organizāciju darbības principiem, kā arī tiks mazināta KNAB neatkarība. KNAB kā institūcija un tās paveiktais politiskās korupcijas apkarošanā tiek vērtēt ar pozitīvu tendenci, īpaši starptautiskajā vidē, kas liek secināt, ka būtisks jautājums ir par esošās sistēmas darba spēju nodrošināšanu, nevis pārstrukturēšanu. Tieši KNAB neatkarības stiprināšana ir viens no galvenajiem ieteikumiem Eiropas Savienības, GRECO un citos starptautiskajos ziņojumos, kuros apskatīta Latvijas spēja un institucionālais ietvars cīnīties ar korupciju», norādīja Jankovs.

Tāpat viņš pauda viedokli, ka KNAB funkcijas ir politiski jūtīgas, jo tas nodarbojas ar pretkorupcijas politikas plānošanu un preventīvo pasākumu īstenošanu, noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanu, kriminālizlūkošanu un operatīvo darbību, politisko partiju finansēšanas kontroli, interešu konfliktu novēršana valsts amatpersonu darbībā.

«Delna» 9.decembrī vērsās pie Ministru prezidentes ar aicinājumu nevirzīt priekšlikumus par KNAB darba uzlabošanu valdībā, bez iepriekšējas apspriešanas ar ekspertiem un organizēto pilsonisko sabiedrību. «Delna», domnīca «Providus» un Valsts kanceleja 23.janvārī plāno rīkot ekspertu diskusiju un analizēt publiski izskanējušos pārmaiņu piedāvājumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu