Arvien vairāk cilvēku piesakās valsts apmaksātai sociālajai rehabilitācijai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Arvien pieaug cilvēku skaits, kas piesakās valsts apmaksātu sociālo rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanai Sociālās integrācijas valsts aģentūrā (SIVA), pavēstīja SIVA sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Meļko.

Četru gadu laikā šo personu skaits ir divkāršojies, un pašlaik kopā pieteicies vairāk nekā 8000 personu, informēja Meļko.

Pakalpojumu par valsts budžeta līdzekļiem var saņemt cilvēki ar funkcionāliem traucējumiem darbspējīgā vecumā, kā arī vairākas citas grupas - Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieki, politiski represētas personas un nacionālās pretošanās kustības dalībnieki.

Galvenais sociālās rehabilitācijas mērķis ir veicināt cilvēku ar funkcionāliem traucējumiem neatkarību ikdienas dzīvē, spēju atgriezties darba tirgū un iesaistīties sabiedriskajās aktivitātēs.

«Šogad SIVA jau uzņēmusi 2998 klientus, tajā skaitā Nacionālo bruņoto spēku karavīrus, kuri saņēmuši sociālās rehabilitācijas pakalpojumus par valsts budžeta līdzekļiem. Bet šis gads ir bijis ļoti īpašs, jo pakalpojums sniegts arī Zolitūdes traģēdijā cietušajiem, kopā 548 cilvēkiem kopš pagājušā gada novembra,» norādījusi SIVA direktore Ilona Jurševska.

Lai uzlabotu sociālās rehabilitācijas pakalpojumu, plānots pilnveidot funkcionālo spēju novērtēšanas metodiku rehabilitācijas kursa laikā un attīstīt uz individuālo vajadzību novērtējumu balstītu pakalpojumu piedāvājumu. Lai samazinātu esošo rindu, būtu jāpalielina valsts budžeta finansējums un jāpārskata pakalpojuma piešķiršanas reglamentējošā normatīvā bāze, atzina SIVA.

Sociālās rehabilitācijas kurss SIVA ilgst 21 dienu. Tas ietver ārsta un speciālistu - fizioterapeita, ergoterapeita - konsultācijas un nodarbības, ārstnieciskās procedūras, ēdināšanu un uzturēšanos rehabilitācijas centrā Jūrmalā, kā arī diennakts medicīniskā personāla un aprūpētāja atbalstu.

Rehabilitācijas programma profesionālu speciālistu vadībā tiek izstrādāta katram cilvēkam individuāli, lai nodrošinātu efektīvākās terapijas metodes un labākus rezultātus rehabilitācijas kursa noslēgumā. Sociālās rehabilitācijas laikā svarīga ir arī paša cilvēka aktīva līdzdarbošanās veselības uzlabošanas procesā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu