Latvijas vēstniece Ēģiptē: Grestes lieta starptautiskajā politikā ir augstā prioritātē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: KHALED DESOUKI / AFP

Ēģiptē notiesātā Kataras telekanāla «Al Jazeera» žurnālista Pētera Grestes lieta starptautiskajā politikā ir augstā prioritātē, sacīja Latvijas vēstniece Ēģiptē Iveta Šulca.

Šulca skaidroja, ka patlaban tiek gaidīta pirmā kasācijas tiesas sēde, kas paredzēta nākamā gada janvāra pirmajā nedēļā.

«Kopā ar Austrālijas vēstnieku Ēģiptes tieslietu ministrijai esam lūguši skaidrojumu par jaunā prezidenta dekrētu. Novembrī prezidents pieņēma likumu, jo patlaban Ēģiptē nav parlamenta, līdz ar to augstākā likumdevēja vara ir Valsts prezidentam, kas paredz iespēju ārzemniekiem, citas valsts pilsoņiem, tikt deportētiem. Mums būs jāskatās, kāda ietekme šim likumam būs uz kasācijas tiesas lēmumu,» skaidroja Šulca.

Greste oktobra beigās saņēmis Latvijas pilsoņa pasi, kura, pēc viņa lūguma, nodota glabāšanā ģimenei.

Jautāts, vai tas, ka Greste ir arī Latvijas, līdz ar to arī Eiropas Savienības pilsonis, palīdzēs risināt lietu, vēstniece norādīja, ka tas ir «ļoti svarīgs papildinājums» līdz šim paveiktajam.

«Pase pašlaik atrodas glabāšanā pie Grestes vecākiem, pretējā gadījumā tā viņam tiktu atņemta,» skaidroja Šulca.

«Es domāju, ka tas ir Latvijas veiksmes stāsts, ka mēs atbalstām Austrālijas centienus.

Šodien Latvija un Austrālija runā vienā valodā,»

sacīja vēstniece, piebilstot, ka kopīgie pūliņi ir panākuši to, ka Grestes lieta starptautiskajā politikā ir augstā prioritātē.

«Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) jau jūnijā panāca, ka visi Eiropas Savienības ārlietu ministri atbalsta mūsu pozīciju un runā vienā valodā. Tas bija arī dienas kārtības jautājums bijušajai ES augstajai ārlietu pārstāvei Ketrinai Eštonei un pašreizējai ES augstajai pārstāvei ārlietās un drošības politikas jautājumos Federikai Mogerīni,» norādīja Šulca.

«Greste ir pateicis, ka viņam

vienīgais pieņemamais lēmums ir attaisnojošs spriedums.

Tieši tāpat kā Latvijas valdībai.»

Jau vēstīts, ka trīs televīzijas kanāla «Al Jazeera» žurnālisti - Greste, «Al Jazeera» angļu redakcijas Kairas biroja vadītājs Muhameds Fahmijs, kurš ir gan Ēģiptes, gan Kanādas pilsonis, un producents Bahers Muhameds - tika arestēti pagājušā gada 29.decembrī Kairā un jūnijā notiesāti par sakariem ar aizliegto «Musulmaņu brālību» un melīgu ziņu pārraidīšanu.

Grestem un Fahmijam tiesa piesprieda septiņu gadu cietumsodu, Muhamedam - desmit gadu cietumsodu.

Tikmēr Ēģiptes prezidents Abdelfatahs as Sisi paziņojis, ka tiek apsvērta iespēja apžēlot trīs notiesātos Kataras telekanāla «Al Jazeera» žurnālistus, tostarp Gresti.

Ēģiptes tiesa 1.janvārī izskatīs apelācijas prasību «Al Jazeera» žurnālistu lietā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu