Latvija risina sarunas ar ASV par Lielvārdes bāzei piešķirtās naudas izmantošanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvija risina sarunas ar ASV, lai vienotos, kā izmantot Lielvārdes bāzei piešķirtos desmit miljonus eiro.

ASV 2015.gada aizsardzības budžets paredz 48 miljonu ASV dolāru (39 miljonu eiro) piešķiršanu gaisa spēku bāzēm Baltijas valstīs. Igaunijas Emari bāzei paredzēts atvēlēt 25 miljonus ASV dolāru (20 miljonus eiro), Lietuvas gaisa spēku bāzei Šauļos - 13 miljonus dolāru (11 miljonus eiro), bet Latvijas gaisa spēku bāzei Lielvārdē - desmit miljonus dolāru (astoņus miljonus eiro).

ASV vēstniecības Tallinā preses pārstāve Keitlīna Kima teikusi, ka ASV prezidents Baraks Obama ir izteicis ierosinājumus par militārās infrastruktūras attīstību, īstenojot Atkārtota apliecinājuma Eiropai iniciatīvu, par kuru tika paziņots 2014.gada jūnijā Polijā, turpinot īstenot ASV saistības pret NATO un Eiropas drošību.

AM tikmēr informē, ka patlaban notiek sarunas ar ASV, lai konceptuāli vienotos, kā piešķirtā nauda tiks izmantota kontekstā ar Gaisa spēku aviācijas bāzes un Lielvārdes lidlauka tālāko attīstību, kā arī operacionālo spēju attīstību.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka bez septiņiem gaisa spēku objektiem Baltijas valstīs, Bulgārijā, Itālijā, Polijā un Rumānijā plānotais militāro būvju ārvalstīs finansējums ietver 37 miljonus dolāru (30 miljonus eiro) sauszemes spēku objektam Rumānijā un 44 miljonus dolāru (36 miljonus eiro) ēkai ASV Nacionālajai drošības aģentūrai slepenā (NSA) atrašanās vietā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu