Sākas Latvijas prezidentūra ES Padomē

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ceturtdien, 1.janvārī, sākas Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē, kuras laikā norisināsies aptuveni 200 dažāda līmeņa un satura pasākumi.

Prezidentūra ilgs no 2015.gada 1.janvāra līdz 30.jūnijam.

Šajā laika posmā Latvijā norisināsies ap 200 dažāda līmeņa un satura pasākumu

– neformālās ES ministru padomju un ekspertu darba grupu sanāksmes, konferences, semināri un citi pasākumi. Daļa no pasākumiem norisināsies Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunajā ēkā jeb tā dēvētajā Gaismas pilī. Paredzams, ka prezidentūras laikā Latviju apmeklēs vismaz 700 ārvalstu žurnālisti.

Viens no centrālajiem prezidentūras pasākumiem paredzēts Austrumu partnerības samits. Austrumu partnerības samita laikā Latvijā ieradīsies valstu un valdību vadītāji no visām ES dalībvalstīm un Austrumu partnerības valstīm, kā arī ES institūciju pārstāvji.

Pirmdien, 5.janvārī, pie Gaismas pils svinīgi tiks pacelti Eiropas Savienības un Eiropas Savienības dalībvalstu karogi. Pacelšanas ceremonijā piedalīsies Ārlietu ministrijas Parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukašēvica, Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks, kā arī Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariāta direktore Kristīne Pommere. Savukārt ceturtdien, 8.janvārī, Latvijas Nacionālajā operā notiks Latvijas prezidentūras ES Padomē atklāšanas pasākums Rīgā, kurā izskanēs komponista Ērika Ešenvalda jaundarbs «Pēc negaisa».

Kopš 2009.gada, kad stājās spēkā Lisabonas līgums, ieviestas kopīgas trio prezidentūras ES Padomē, kas nozīmē, ka prezidentūra tiek īstenota, sadarbojoties trim dalībvalstīm, kuras uzņemas prezidentūru viena pēc otras. Latvija prezidentūru ES Padomē pārņem no Itālijas, kura bija ES Padomes prezidējošā valsts 2014.gada otrajā pusgadā. Pēc Latvijas ES Padomes prezidējoša valsts būs Luksemburga.

Katra ES dalībvalsts rotācijas kārtībā uz sešiem mēnešiem kļūst par prezidējošo valsti un vada ES Padomes darba norisi. Prezidentūra organizē un vada Ministru padomes, COREPER (Pastāvīgo pārstāvju jeb ES dalībvalstu vēstnieku komiteja) un darba grupu sanāksmes, informē Latvijas prezidentūras sekretariāts.

ES Padome ir viena no ES institūcijām, kas pārnacionālā līmenī īsteno varu tajās jomās, kurās dalībvalstis, saskaņā ar ES līgumiem, ir deleģējušas kompetenci ES. Padome ir ES likumdevējs, taču šīs pilnvaras tā realizē sadarbībā ar Eiropas Parlamentu. Tikai ES Padomei visu dalībvalstu vārdā ir tiesības slēgt līgumus ar trešajām valstīm un citām starptautiskajām organizācijām. ES Padome atrodas Briselē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu