LŽA aicina atjaunot izmeklēšanu par uzbrukumu žurnālistam Jākobsonam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) aicina Valsts policiju atjaunot izmeklēšanu lietā par uzbrukumu žurnālistam Leonīdam Jākobsonam.

Asociācija paziņojumā presei norāda, ka tā ir satraukta par pagājušā gada decembrī VP pieņemto lēmumu izbeigt kriminālprocesu par uzbrukumu portāla «kompromat.lv» žurnālistam Jākobsonam, kas pirms nepilniem trim gadiem notika Rīgas centrā.

LŽA aicina atjaunot izmeklēšanu un atrast vainīgos.

Jau pēc uzbrukuma LŽA aicināja policiju ar vislielāko rūpību izmeklēt uzbrukumu Jākobsonam, kā prioritāru izvērtējot versiju, vai uzbrukums saistīts ar žurnālista profesionālo darbību.

LŽA atgādina, ka personām, kuras uzskata, ka viņu godu un cieņu ir aizskāris kāds žurnālists, ir tiesības prasīt gandarījumu likumā noteiktā kārtībā, vēršoties tiesā.

Asociācija arī aicina Jākobsonu atklāt sava portāla un darbības finansētājus - tas veicinātu viņa profesionālās darbības caurskatāmību un sabiedrības uzticību sociāli atbildīgas žurnālistikas mērķiem.

Portāls «Ir» raksta, ka kriminālprocess par uzbrukumu noilguma dēļ izbeigts pagājušā gada nogalē.

Inspektore Līga Rancāne lēmumā raksta, ka pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots - 2012.gada 29.martā Aleksandra Čaka ielas nama kāpņu telpā žurnālistam uzbruka divas personas, izsmidzināja gāzes baloniņu un sagrieza labo vaigu. Sākotnēji kriminālprocess tika sākts par huligānismu, kas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu, bet vēlāk, pagājušā gada 1.decembrī, tas pārkvalificēts pēc cita Krimināllikuma panta - par vieglu miesas bojājumu nodarīšanu.

Pēc nozieguma pārkvalificēšanas, atsaucoties uz 2012.gada likuma redakciju, inspektore Rancāne konstatējusi, ka noilguma termiņš par mazāk smagu noziegumu ir divi gadi, un šajā gadījumā šis termiņš ir pagājis, tāpēc policija 29.decembrī kriminālprocesu izbeidza. Patlaban likums ir grozīts, un noilgums mazāk smagu noziegumu lietās ir pieci gadi.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā, kurā nopratināts cietušais, viņa ģimenes locekļi un notikuma brīdī kopā ar Jākobsonu esošais dēls, kā arī noteikta miesas bojājumu ekspertīze, nav izdevies noskaidrot personas, kuras izdarīja noziegumu pret žurnālistu, lēmumā raksta inspektore Rancāne.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu