Pētījums: aptuveni 60% vīriešu pilsoņu aizstāvētu Latviju ar ieročiem rokās

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Lielākā daļa jeb aptuveni 60% vīriešu - Latvijas pilsoņu aizstāvētu Latviju ar ieročiem rokās, secināts Aizsardzības ministrijas (AM) pētījumā, liecina informācija ministrijas izdevumā «Sargs.lv». Tāpat pētījumā secināts, ka Latviju aizstāvētu arī 34,4% vīriešu bez Latvijas pilsonības, un arī piektdaļa Latvijā dzīvojošo sieviešu būtu gatavas darīt to pašu.

Pēc Aizsardzības ministrijas pasūtījuma pētījumu centrs «SKDS» veica pētījumu «Latvijas iedzīvotāju viedoklis par valsts aizsardzības jautājumiem». Pētījumā secināts, ka 58,7% vīriešu pilsoņu, no kuriem aptuveni 80% veido Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rezervi, nepieciešamības gadījumā būtu gatavi cīnīties ar ieročiem rokās, lai aizstāvētu Latviju.

Savukārt 27,9% vīriešu pilsoņu nepiekrita šādam apgalvojumam, bet mazliet vairāk nekā 13% respondentu nebija viedokļa par šo jautājumu.

Latviju ar ieročiem rokās aizstāvētu 67% vīriešu pilsoņu, kuru sarunvaloda ģimenē ir latviešu valoda.

To darītu arī 41,2% vīriešu pilsoņu ar krievu sarunvalodu ģimenē.

Pētījumā secināts, ka visaktīvāk valsts aizstāvēšanā ar ieročiem rokās iesaistītos 17 – 25 gadus veci vīrieši pilsoņi (65,2%), kā arī augstāko izglītību ieguvuši vīrieši pilsoņi (69,9%), liecina pētījums.

Ar ieročiem rokās valsti aizstāvētu 74,6% publiskajā sektorā nodarbināto vīriešu pilsoņu, 58% privātajā sektorā nodarbināto un 52,5% nestrādājošo vīriešu pilsoņu. Latviju ar ieročiem aizstāvētu 64,6% Rīgā dzīvojošo pilsoņu, Vidzemē - 62%, Latgalē - 59,7%, Zemgalē - 54,3%, Kurzemē 54,1%, bet Pierīgā - 53,3% vīriešu pilsoņu.

Tāpat pētījumā secināts, ka

Latviju ar ieročiem rokās aizstāvētu arī 34,4% vīriešu bez Latvijas pilsonības.

Pētījumā secināts, ka

arī sievietes nepieciešamības gadījumā būtu gatavas cīnīties ar ieročiem rokās, lai aizstāvētu Latviju.

To darītu 24,7% Latvijā dzīvojošo sieviešu.

Vīrieši pilsoņi no 18 līdz 55 gadu vecumam, kas ir derīgi militārajam dienestam, veido NBS rezervi. Tajā ieskaita arī sievietes pilsones, kas sasniegušas 18 gadu vecumu, ir derīgas militārajam dienestam un izsaka šādu vēlmi vai ir apguvušas speciālu militārās apmācības kursu, vai beigušas apmācību Zemessardzē.

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs «SKDS» pētījumu pēc AM pasūtījuma veica 2014.gada novembrī, nejaušā izlasē visos Latvijas reģionos tiešā intervijā aptaujājot 1020 pastāvīgos iedzīvotājus vecumā no 17 līdz 74 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu