Krīt, lauž kaulus, bet nesūdzas un netiesājas!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uz slidenajām ielām un ietvēm vakar Rīgā traumas guvuši vairāk nekā 70 cilvēku. Mediķi saka: «Tas ir antirekords!» Daudzi cietuši smagi un tagad slimnīcā ārstē gūžas lūzumu vai traumētu muguru. Naudas sods par nenotīrītu ietvi svārstās no 350 līdz pat 1200 eiro, ja apsaimniekotājs ir juridiska persona, taču civilā kārtā, lai atgūtu slimības laikā nenopelnīto algu vai segtu ārstēšanas izdevumus, pret slinkajiem namu apsaimniekotājiem vai sētniekiem nav vērsies neviens cietušais.

Melnās statistikas līdere Rīgā ir Riekstu iela, kas atrodas Iļģuciemā, - turp vakar neatliekamā medicīniskā palīdzība brauca veselas trīs reizes, un visos gadījumos kritušie lauzuši gūžas, kas ir nopietna trauma. Uzraksts zem mājas numura liecina, ka šīs mājas apsaimnieko namu pārvalde, tātad - ietvju notīrīšana ir algota sētnieka atbildība.

Patiesībā uz ietvēm kritušo un traumas guvušo skaits noteikti ir daudz lielāks nekā minētais 71 cilvēks, uzsver mediķi. Jo ātros sauc tikai tie, kas paši pie ārsta nokļūt nevar. «Pārdaugava, Mežciems, visas Rīgas vietas. Un sauc jau tikai uz smagākajām traumām, kad paši nevar paiet,» norāda Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola.

Rīgas pašvaldības policija informē, ka janvārī par nenotīrītām ietvēm noformēti 446 apskates protokoli, bet no ātrās palīdzības saņemts 101 ziņojums par šo pašu problēmu. Iespējamais administratīvais sods ir brīdinājums vai naudas sods līdz 350 eiro, ja māju apsaimnieko īpašnieks pats, vai līdz 1200 eiro, ja juridiska persona.

Pret to, kura vainas dēļ lauzti kauli, var vērsties tiesā ar civilprasību, taču šo iespēju līdz šim neviens nav izmantojis. «Darba nespējas lapa jau arī nesedz visu algu, var pieprasīt to, saplēstās mantas,» norāda Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzēvičs.

Tiesā galvenais ir pierādījumi, tāpēc noteikti pēc zvana ātrajiem jāizsauc arī pašvaldības policija vai jāfiksē ietves stāvoklis vismaz ar mobilā telefona fotokameru. Taču vismaz pagaidām Rīgas pilsētas atbildīgajām amatpersonām nav ziņu, ka kāds, kurš cietis uz Rīgas sētnieku vai namu īpašnieku nenotīrītajiem trotuāriem, būtu vērsies tiesā.

«Varbūt kāds individuāli, bet mums tiešām nav tādu ziņu. Tiesājas par sabojātiem auto, par riepām - jā. Bet par sevi ne,» atzīst Radzēvičs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu