Valsts robežsardze: Nekas neliecina par nelegālo imigrantu skaita samazināšanos nākotnē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Preses foto

Pēdējos septiņos gados par nelikumīgu Latvijas austrumu robežas šķērsošanu aizturēti 547 ārzemnieki un šobrīd nav pazīmju kas liecinātu par nelegālo imigrantu skaita samazināšanos nākotnē, aģentūrai LETA skaidroja Valsts robežsardzē.

Latvija Šengenas līgumam pievienojās 2007.gada 21.decembrī. Austrumu robeža ar Krieviju un Baltkrieviju ir Šengenas līgumvalstu ārējā robeža un tās garums ir 449 kilometri.

2008.gadā par nelikumīgu robežas šķērsošanu aizturēti 55 cilvēki. Turpmākajos gados skaits nav pārsniedzis 106 cilvēkus. 2013.gadā aizturēti 66 imigranti, bet pērn - 144 ārzemnieki.

No 2014.gada aizturētajām personām vairāk nekā 95% ir nelegālie imigranti no Vjetnamas, Afganistānas un Irākas.

Valsts robežsardzes preses pārstāve Jevgēnija Pozņaka skaidroja, ka pēc pievienošanās Šengenas zonai personu un transportlīdzekļu robežkontrole uz austrumu robežas ir atcelta un tas nozīmē, ka pastāv lielāki riski un izaicinājumi Valsts robežsardzei.

«Nelegālo imigrantu pārvietošanās maršruti mainās, mainoties nelegālo imigrantu aktivitātēm no dažādām valstīm. Īpaši var minēt faktu, ka pieaug nelegālo imigrantu pārvietošana organizētās lielākās grupās, kā uz Latvijas-Krievijas un Latvijas-Baltkrievijas robežas, tā arī uz Lietuvas un Igaunijas ārējās robežas,» uzsvēra Pozņaka.

Pozņaka skaidroja, ka, lai nodrošinātu nelegālo imigrantu pārvadāšanā iesaistītās organizētās noziedzības apkarošanu, īpašā veidā tiek nodrošināta regulāra pārrobežu sadarbība ar Lietuvas, Igaunijas, kā arī Polijas robežsardzi. Tāpat tiek organizēta nelegālo imigrantu izraidīšana.

Lai maksimāli efektīvi organizētu robežkontroles procesu uz ārējām robežām, Valsts robežsardze ir pilnveidojusi un uzlabojusi savu sadarbību ar kaimiņvalsts robežsardzes dienestiem nelegālās imigrācijas apkarošanas jomā. Piemēram, gadījumos, kad kaimiņvalsts robežsardzes dienests aiztur savā pusē nelegālos imigrantus vai to pārvadātājus, par to tiek informēta Valsts robežsardze.

«Šobrīd nav pazīmju, kas liecinātu, ka nākotnē nelegālo imigrantu skaits samazinātos,» uzsvēra Pozņaka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu