Laikraksts: Prokrieviskas nostājas dēļ no amata atbrīvo NBS karavīru

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pēc dienesta biedru sūdzībām par prokrievisku nostāju Ukrainas jautājumā un apšaubāmo lojalitāti no darba Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) aizvadītā gada decembrī atstādināts karavīrs, šorīt raksta «Latvijas Avīze».

Laikraksts vēsta, ka savus prokrieviskos uzskatus karavīrs neslēpjoties paudis internetā, piemēram, komentējot rakstus sociālajā tīklā «Facebook».

Oficiālajos dokumentos gan teikts, ka viņš no dienesta ir aizgājis pēc paša vēlēšanās saistībā ar ģimenes un finanšu apstākļiem. To, ka dienestu karavīrs pametis pēc paša vēlēšanās, apgalvo arī aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS). Viņš bijis informēts par karavīra nostāju Ukrainas jautājumos un norāda, ka notikušais ir bijis izņēmums, kas nekādā gadījumā neatspoguļo visu NBS karavīru un zemessargu ģeopolitisko notikumu izpratni.

«Šis konkrētais gadījums, par kuru, protams, esmu informēts, pat pierāda tieši pretējo, proti, karavīri ļoti labi izprot ģeopolitiskos notikumus un sadarbībā ar komandieriem spēj identificēt dienesta biedrus, kuri kaut kādu iemeslu dēļ ir mainījuši savus uzskatus. Arī šis karavīrs ir sapratis, ka viņa uzskati neatbilst tiem uzskatiem, kādiem jābūt ne tikai karavīram, bet arī ikvienam Latvijas pilsonim, tāpēc no dienesta ir aizgājis pēc paša vēlēšanās,» laikrakstam norāda Vējonis.

Tikmēr Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis par minēto gadījumu nav zinājis. «Par laimi, armijā darbojas militārās drošības dienests, kas šādus gadījumus izķer,» viņš pauž. «Taču, iespējams, būs jādomā arī par rekrutēšanas kārtības pilnveidošanu. Varbūt pirms dienesta uzsākšanas nepieciešamas kādas pārrunas, lai kaut daļēji noskaidrotu kandidāta uzskatus un vērtību sistēmu. Mums jābūt drošiem, ka topošais Latvijas armijas karavīrs ne tikai atbilst medicīniskajiem un fiziskajiem normatīviem, bet arī nāk ar izpratni, ka dienēt armijā nozīmē sargāt Latviju,» piebilst Latkovskis.

Kāds NBS karavīrs, kurš nevēlējies atklāt savu vārdu, «Latvijas Avīzei» paudis, ka

karavīri tāpat kā pārējā sabiedrība ir satraukušies par notikumiem Ukrainā

un, nespējot aktuālo noskaidrot pie vadības, meklē informāciju paši. «Un ir tikai likumsakarīgi, ka

karavīri, kuriem dzimtā valoda ir krievu, smeļas informāciju Krievijas televīzijas kanālos un interneta portālos, riskējot kļūt par Kremļa propagandas upuriem,»

norāda karavīrs. «Būtu tikai pareizi, ja armijas augstākā vadība nepastarpināti paskaidrotu karavīriem starptautiskās aktualitātes un Latvijas pozīciju,» viņš piebilst.

Aizsardzības ministrs gan apgalvo, ka karavīriem regulāri notiek lekcijas ne vien par dažādiem drošības jautājumiem, bet arī ģeopolitiskām aktualitātēm. «Es kā valdības loceklis un aizsardzības ministrs intervijās medijos esmu skaidrojis Latvijas nostāju ģeopolitiskajos jautājumos, arī par Krievijas-Ukrainas konfliktu. To regulāri dara arī bruņoto spēku komandieris, līdz ar to karavīriem un zemessargiem tāpat kā ikvienam citam Latvijas iedzīvotājam šī nostāja ir pieejama un zināma,» saka ministrs.

Vējonis arī ir pārliecināts, ka Latvijā nevienā citā nozarē patriotiskajai audzināšanai nav pievērsta tik ļoti liela vērība kā armijā - karavīri, zemessargi un jaunsargi ne tikai apgūst militāro vēsturi, bet arī rīko un piedalās dažādos atceres un piemiņas pasākumos, kauju rekonstrukcijās un tamlīdzīgi.

NBS komandieris Raimonds Graube, vaicāts, vai bruņoto spēku rekrutēšanas kārtība būtu jāpapildina ar pārrunām, lai noskaidrotu kandidātu lojalitāti un politiskos uzskatus, saka, ka būtu labi, ja tas būtu tik vienkārši.

«Cilvēka lojalitāte un patiesie uzskati atklājas laika gaitā.

Tādēļ mums ir īpaši dienesti, kas pastāvīgi uzrauga situāciju armijā. Vēlos arī uzsvērt, ka, uzsākot dienestu, karavīrs dod zvērestu būt uzticīgam Latvijas Republikai,» viņš norāda.

Graube arī skaidro, ka pagājušā gada nogalē vairākās NBS konferencēs Ukrainas jautājumiem pievērsta īpaša uzmanība. «Es īpaši aicināju komandierus šos jautājumus pārrunāt ar karavīriem. Esmu nepatīkami pārsteigts, ja kādās vienībās tas nav noticis. Noteikti vēlreiz pārrunāšu šo lietu ar komandieriem. Mums darbojas aktīva iekšējās apzināšanas sistēma, karavīriem regulāri notiek lekcijas par dažādiem jautājumiem,» skaidro Graube.

Viņš gan piebilst, ka

NBS nenodarbojas ar kādu politiski ideoloģisku apstrādi kā padomju laikā, bet sniedz karavīriem objektīvu informāciju, ļaujot viņiem pašiem domāt un izdarīt pareizos secinājumus.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu