Reorganizēs Rekrutēšanas un Jaunsardzes centru; karavīru atlasi pārņems paši NBS

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andrejs Baburovs / LETA

Rekrutēšanas un Jaunsardzes centru (RJC) gaida reorganizācija, jo karavīru atlases funkciju līdz 2016.gadam nodos Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), pastāstīja RJC direktors Druvis Kleins.

Vakar Aizsardzības ministrijā pieņemts lēmums par rekrutēšanas sistēmas uzlabošanu NBS. Kleins atgādināja, ka pagājušā nedēļā aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) Saeimas ārpolitikas debatēs informēja, ka aicinās Saeimu akceptēt karavīru skaita palielināšanu par 2000 līdz 2018.gadam. Ministrs ir skaidri paudis savu politisko nostāju, ka NBS spēju būtiska palielināšana objektīvi nav iespējama, nepiesaistot bruņotajiem spēkiem vairāk personāla resursu.

Aizsardzības ministrs jau 2014.gadā uzdeva izvērtēt rekrutēšanā un pamatapmācībā iesaistīto struktūrvienību kapacitāti, lai novērtētu nozares iespējas būtiski palielināt karavīru kandidātu skaitu. Ņemot vērā gan demogrāfisko situāciju, jauniešu veselības un fiziskās sagatavotības rādītājus, kā arī šobrīd rekrutēšanā un pamatapmācībā iesaistīto struktūrvienību kapacitāti, secināts, ka pastāvošā rekrutēšanas sistēma neatbilst jaunajiem izaicinājumiem, tādēļ jau tuvākajā laikā šīs spējas būtiski jāuzlabo.

Aizsardzības resorā secināts, ka

pēc 2009.gadā veiktajiem taupības pasākumiem rekrutēšanā trūkst atbilstoši apmācīta personāla un nav iedalīts finansējums.

Tādējādi rekrutēšanas sistēma jāveido būtībā no jauna un tās izveidei ir jāparedz personāls un atbilstošs finansējums.

Atlases spējas attīstībai ir jāuzlabo «vienas pieturas aģentūras» serviss, kā arī medicīnas pārbaužu kapacitāte vai jāmeklē alternatīvi risinājumi. Tāpat nepieciešams palielināt arī psiholoģisko testu kapacitāti, kā arī jāplāno papildu personāls un jāiesaista citu vienību psihologi, norādīja Kleins.

Kā uzskata aizsardzības resora vadība, pamatapmācības spējas attīstībai jāpalielina instruktoru skaits un materiāltehniskie līdzekļi, tai skaitā transports. Nepieciešamas attīstīt NBS Kājnieku skolas infrastruktūru, poligona apsaimniekošanu un personālu, uzlabot sporta infrastruktūru un kazarmas.

Aizsardzības ministrs vakar pieņēmis lēmumu, ka ir jāveic RJC reorganizācija, proti,

rekrutēšanas funkciju līdz 2016.gadam nodos NBS,

norādīja Kleins.

RJC darbojas kopš 2010. gada un ir aizsardzības ministra pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde. Centra galvenie darbības virzieni ir pamatā trīs - rekrutēšana, militārā informācija un darbs ar Jaunsardzi. Kleina pakļautībā atrodas divi departamenti - Militārās informācijas departaments un Jaunsardzes departaments, kā arī Administratīvā nodaļa un Rekrutēšanas nodaļa.

Jau ziņots, ka Vējonis pagājušā nedēļā Saeimā paziņoja, ka šogad plāno aicināt Saeimu akceptēt karavīru skaita palielināšanu par 2000 cilvēku līdz 2018.gadam.

Nākotnē plānots palielināt ne tikai karavīru skaitu, bet arī zemessargu un jaunsargu skaitu. Pašlaik zemessargu ir nedaudz vairāk kā 8000, bet atbilstoši valsts aizsardzības plāniem līdz 2020.gadam zemessargu skaitu plānots palielināt no 12 000 līdz 13 000.

RJC mērķis ilgtermiņā ir sniegt iespējas Jaunsardzes kustībā piedalīties līdz 16 000 jauniešu. Tā liecināja iepriekš valdībā iesniegtais informatīvais ziņojums par Jaunsardzes attīstību 2015.-2024.gadā. Šobrīd centrs ar ļoti ierobežotiem personāla resursiem nodrošina nedaudz vairāk kā 6000 jaunsargu apmācību valsts aizsardzības jomā.

Šobrīd profesionālajā dienestā ir aptuveni 5000 karavīru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu