Negaidītās mācībās apliecina, ka esam gatavi palīdzēt ebolas gadījumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Šodien negaidītās mācībās medicīnas iestādes apliecinājušas gatavību nodrošināt palīdzību pacientiem bīstamas infekcijas - Ebolas vīrusslimības - gadījumā, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša.

Praktiskās mācībās tika pārbaudīta NMPD, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionāra «Latvijas infektoloģijas centrs» (LIC) un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) gatavība nodrošināt medicīnisko palīdzību pacientam ar profesionāli pamatotām aizdomām par bīstamu infekciju - Ebolas vīrusslimību.

Kā norādīja Bukša, lai mācības būtu maksimāli tuvinātas reālajai dzīvei,

par to norisi un saturu zināja tikai mācību plānotāji no minētajām iestādēm.

Mācību ietvaros plkst.11 NMPD saņēma izsaukumu pie 29 gadus veca vīrieša, kuram jau otro dienu ir bijusi augsta ķermeņa temperatūra un pievienojušās komplikācijas. Sarunā dispečers precizēja informāciju par veselības stāvokli un sūdzībām, kas norādīja uz iespējamu saslimšanu ar bīstamu vīrusslimību, tāpēc saskaņā ar algoritmu dispcečers vīrieti izjautāja arī par pēdējā mēneša laikā veiktajiem ceļojumiem un kontaktiem ar citām personām, stāstīja Bukša.

Saskaņā ar mācību scenāriju vīrietis pirms divām nedēļām bija atgriezies no Rietumāfrikas, kur mēneša laikā ceļoja pa Ganu, Libēriju un Kotdivuāru. Minētā informācija bija pietiekams pamats, lai būtu aizdomas par iespējamu saslimšanu ar Ebolas vīrusslimību, tāpēc tālākās darbības mācību laikā risinājās atbilstoši algoritmiem.

Kā viss notika?

Dispečercentrs informējis RAKUS LIC un SPKC speciālistus par iespējamu Ebolas vīrussaslimšanas gadījumu, uz izsaukumu tika izsūtīta tuvākā dienesta brigāde, kas, ieģērbjoties individuālajos aizsardzības līdzekļos, ieradās izsaukuma vietā un pacientu nogādāja RAKUS LIC, norādīja Bukša.

NMPD Medicīniskās kvalifikācijas un mācību centra vadītāja Dzintra Jakubaņeca, novērtējot aizvadīto mācību norisi, uzsvēra, ka

šīs bijušas pirmās reālai dzīvei pietuvinātas praktiskās mācības

ar vairāku veselības aprūpes iestāžu līdzdalību, lai pārliecinātos, cik gatavi esam nodrošināt neatliekamo medicīnisko palīdzību pacientiem ar aizdomām par saslimšanu ar bīstamu infekcijas slimību.

Viņa gan piebilda, ka Ebolas vīrusslimība ir tikai viena no daudzām bīstamām infekcijām, kas potenciāli var apdraudēt cilvēkus. Šādos gadījumos jo īpaši svarīgi ir pārliecināties, cik saskaņoti savā starpā darbojas iesaistītās iestādes, cik precīzi un atbilstoši algoritmiem rīkojas katrs palīdzības sniegšanā iesaistītais darbinieks, struktūrvienības un institūcijas, lai mazinātu sabiedrības veselības apdraudējuma riskus.

Kā pastāstīja Bukša, sadarbība starp iestādēm vērtējama atzinīgi, kā arī dienesta

dispečercentrs un pati mediķu brigāde nostrādājusi ļoti profesionāli un situācijai atbilstoši.

Viņa piebilda, ka tālākie secinājumi gan būs pēc apmācību organizatoru tikšanās.

Savukārt LIC vadītāja Baiba Rozentāle stāstīja, ka visi centra darbinieki rīkojušies atbilstoši situācijai. Viņa piebilda, ka tehniskā sagatavotība bijusi laba, tomēr

plānots ar centra darbiniekiem pārrunāt, kā viņi mācību laikā jutušies emocionāli,

jo arī šis ir svarīgs faktors veiksmīgai situācijas atrisināšanai.

Kā skaidroja SPKC, centrs bijis novērotāju statusā, tomēr

mācību rezultāti vērtējami pozitīvi,

kā arī signāli par konkrēto gadījumu saņemti laicīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu