Jaunā parauga pases dizainu izstrādājuši PMLP un vācu dizaineri

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Jaunā parauga Latvijas pilsoņu pases dizainu izstrādājuši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) speciālisti un vācu dizaineri.

PMLP preses pārstāve Laura Laiva pastāstīja, ka PMLP Personu apliecinošu dokumentu departamenta amatpersonas izstrādāja pases dizaina koncepciju, kas tika nosūtīta uz Vāciju pasu sagatavju ražošanas uzņēmumam «Giesecke&Devrient GmbH». Šis uzņēmums uzvarēja iepirkuma konkursā par pasu sagatavju izgatavošanu.

Pasu sagatavju dizains ir PMLP un pasu ražotāju kompānijas dizaineru kopdarbs

PMLP sniedza savu skatījumu uz dizaina elementiem un sadarbībā ar vāciešiem strādāja tikai pie viena dizaina varianta. Darba procesā tika izstrādāti vairāki varianti atsevišķiem pases elementiem, bet ne dizainam kopumā.

Foto: LETA

PMLP amatpersonas dizaina izstrādē ieguldīja lielu darbu. Amatpersonas meklēja piemērotākās fotogrāfijas, saskaņoja to izmantošanu ar fotogrāfiju autoriem un viesojās muzejos, lai nodrošinātu Lielvārdes jostas un valsts himnas iespieduma nosūtīšanu uz Vāciju.

PMLP nolēma mainīt pašreizējo pases dizainu, jo 2007.gada parauga pasēm jau pamatā tika izmantots 2002.gada pases modeļa dizains ar nelielām izmaiņām. Pases dizains ir nesaraujami saistīts ar izmantotajiem aizsarglīdzekļiem, tāpēc

viena un tā paša dizaina ilgstoša izmantošana samazina dokumenta aizsardzību pret viltošanu.

Iepirkuma izmaksas PMLP solīja precizēt vēlāk, taču norādīja, ka dizaina koncepcija papildizmaksas neradīja. Šo pasu sagataves ir lētākas, nekā bija iepriekšējā parauga pasēm. Jaunu pasu sagataves bija nepieciešamas, jo beidzās iepriekš iegādātās sagataves, līdz ar to attiecīgi jaunajās pasēs jauni drošības elementi savienoti ar dizaina elementiem.

Tuvāko mēnešu laikā plānots sākt izsniegt arī jauna parauga dienesta un diplomātiskās pases, Latvijas nepilsoņu pases, kā arī ceļošanas dokumentus bezvalstniekiem, bēgļiem un personām, kurām piešķirts alternatīvais statuss

. Šiem dokumentiem dizains būs tāds pats kā pilsoņu pasēm.

Sociālajos tīklos vairāki cilvēki interesējušies par to, kas ir bārdainais vīrs uz Līgo karoga. Laiva paskaidroja, ka Līgo karogs - Dziesmu svētku karogs - jau pirmajos Dziesmu svētkos un katrus nākamos ir nests gājiena priekšgalā. Uz karoga attēlotais sirmais vīrs ir gudrais zintnieks un dziesmu zinātājs Vaidelotis. Karogā redzams, kā viņš ieradies svētajā birzī pie altāra, lai lūgtu dievieti Līgu aizstāvēt latvju tautu.

Vaidelota attēls redzams arī uz Brīvības pieminekļa. Kārļa Zāles veidoto pieminekļa tēlu grupu arī sauc par «Vaideloti ar jaunekli». Vaidelotis ir rakstnieka Andreja Pumpura radīts tēls no viņa eposa «Lāčplēsis».

Jau ziņots, ka PMLP nodaļās no vakardienas sākts izsniegt jauna parauga Latvijas pilsoņu pases.

Kopš neatkarības atgūšanas ceturtais Latvijas pilsoņa pases modelis ir ieguvis ne tikai modernu aizsardzību pret viltojumiem, bet arī jaunu vizuālo izskatu.

Jaunās pases dizaina koncepcijas uzdevums bija atrast vislabāko raksturojumu vārdiem «identitāte» un «ceļošana», kas atbilst šī dokumenta funkcijām. Šādā veidā

par galveno tēmu jaunās pases dizaina izstrādei tika izvēlēti Vispārējie latviešu Dziesmu un deju svētki,

kas ir būtiska nacionālās identitātes sastāvdaļa un reizi piecos gados liek tautiešiem no tuvām un tālām zemēm doties ceļā, lai vienotos kopīgā dziesmā un dejā.

Jaunās pases pirmajā atvērumā attēlots motīvs no Līgo karoga, kas cauri gadsimtiem un svešām varām sekojis līdzi jau no pirmajiem Dziesmu svētkiem 1873.gadā, kā arī fragments no Latvijas himnas pirmiespieduma un Latvijas Republikas ģerbonis.

Pases iekšlapās redzams motīvs no Dziesmu un deju svētku gājiena, kas simbolizē dzīvesprieku un virzību uz kopīgu mērķi, bet pases pēdējā atvērumā - motīvs no svētku noslēguma koncerta, kas simbolizē tautas vienotību un gara spēku. Kā vienojošais grafiskais elements, kas caurvijas visām pases lapām, izmantota Lielvārdes josta, bet vairāku pases aizsarglīdzekļu dizainā attēloti arī tautas deju pāris, tautas mūzikas instruments kokle, Latvijas himnas vārdi un nošu raksts.

PMLP atgādina, ka personām nav jāsteidzas mainīt savu iepriekšējo pasi, jo tās ir derīgas līdz to derīguma termiņa beigām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu