Kozlovskis: ES jau ir ilgtermiņa pretterorisma stratēģija

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Eiropas Savienībai (ES) jau ir ilgtermiņa pretterorisma stratēģija, vienlaikus nepieciešami vairāki uzlabojumi, pēc tikšanās ar iekšlietu un pilsonības lietu komisāru Dimitri Avramopulu teica iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Kozlovskis pēc tikšanās norādīja, ka jāveic vairāki uzlabojumi. Jāturpina darbs pie jau esošajiem instrumentiem, nepieciešama koordinēta saskaņota ES valstu pieeja. Jāizveido vienots pasažieru datu reģistrs, ievērojot personas datu aizsardzību, piebilda ministrs.

Ministrs paskaidroja, ka radikalizāciju veicina internets, tāpēc jāsadarbojas ar nozari, lai dzēstu informāciju, kas varētu aicināt uz terorismu. Arī cīņas pret ārvalstīs mītošajiem radikāli noskaņotajiem teroristiem jāveic kopīgi, saskaņoti.

Savukārt Avramopuls norādīja, ka Eiropa ir kopīgu izaicinājumu priekšā, nesen veiktie teroristu uzbrukumi ir parādījuši, ka terorisma draudi tikai pieaug. Viņš teica, ka daudzas valstis jau ir izrādījušas atbalstu notikušajam un paudušas atbalstu vienotai cīņai pret terorismu.

Vienlaikus Avramopuls uzsvēra, ka papildu ES kopējai rīcībai katrai valstij jāstrādā individuāli, lai novērstu nepieņemamu terorisma propagandu internetā. Nepieciešama arī sadarbība ar interneta piegādātājiem, piebilda Avramopuls.

Tāpat jāspēcina Eiropola izlūkdatu analīzes kapacitāte, kas saistīta ar terorisma un radikalizācijas draudiem.

Arī Avramopuls, līdzīgi kā Kozlovskis, norādīja, ka pasažieru datu reģistrs varētu būt viens no veidiem, kā identificēt dažādus aizdomās turamos - jārīkojas preventīvi. Pasažieru datu reģistra ieviešana veicinātu kopēju Eiropas iedzīvotāju drošību, piebilda Avramopuls.

Iekšlietu ministrijā aģentūrai BNS pavēstīja, ka diskusijas padomes neformālās sanāksmes laikā notika, pamatojoties uz pPrezidentūras sagatavoto diskusiju dokumentu, kurš paredz turpmākos soļus ES rīcībai. Diskusiju dokuments ietver tādus jautājumus kā radikalizācijas novēršana, īpaši internetā un sociālajos medijos, informācijas apmaiņa starp iesaistītajām institūcijām, teroristu ceļojumu maršrutu identifikācija un efektīvas ES pasažieru datu reģistra (PNR) sistēmas nepieciešamība, kā arī nelikumīgas šaujamieroču aprites ierobežošana un izsekojamība.

«Iekšlietu un tieslietu ministru galvenā prioritāte ir nodrošināt savu valstu iedzīvotāju drošību. Mūsu rīcībai jābūt daļai no kopējās pieejas, ietverot virkni pasākumu dažādās jomās, piemēram, transporta, finanšu un informācijas tehnoloģiju jomās, kā arī sadarbību ar trešajām valstīm,» sacīja Kozlovskis.

Prezidentūra nodrošinās, lai neformālās ministru sanāksmes laikā notikušo diskusiju rezultāti, tostarp par citiem pasākumiem, tiktu ņemti vērā ES līmenī atbilstošā veidā un apspriesti ar visām iesaistītajām pusēm. Ministru vidū notikušās diskusijas arī sniegs ieguldījumu valsts un valdību vadītāju sarunās, kas plānotas 12.februārī, norādīja ministrija.

«Nesen notikušie teroristu uzbrukumi Francijā, Beļģijā veiktie nepieciešamie pasākumi terorisma draudu novēršanai, kā arī pieaugošie draudi, ko rada ārvalstu kaujinieki, skaidri parāda, ka centieni cīņai pret terorismu ir jāpastiprina nacionālajā un Eiropas Savienības līmenī,» uzsvera Kozlovskis.

Jau ziņots, ka ceturtdien un piektdien notiek ES Padomes tieslietu un iekšlietu ministru sanāksme.

Ceturtdienas pirmajā pusē notika iekšlietu ministru tikšanās, kurā galvenais diskusiju jautājums bija pasākumi terorisma draudu novēršanai. Tāpat bija plānotas diskusijas par nepieciešamajiem pasākumiem, lai nodrošinātu labāku migrācijas plūsmu pārvaldību ES.

Savukārt no plkst.15 norisināsies ES un Austrumu partnerības valstu tieslietu un iekšlietu ministru neformālā tikšanās, lai izvērtētu īstenotās reformas tiesībaizsardzības iestādēs, prokuratūrā un tiesā, tostarp vēršoties pret korupciju. Diskusiju mērķis ir veltīt īpašu uzmanību sasniegtajiem rezultātiem, konstatētajiem izaicinājumiem un gūtajai pieredzei.

Neformālajā ES Padomes tieslietu un iekšlietu ministru sanāksmē piedalās ES dalībvalstu tieslietu un iekšlietu ministri, pārstāvji no Eiropas Komisijas, Padomes ģenerālsekretariāta, Eiropas Parlamenta pārstāvji, Eiropas Ārējās darbības dienesta un ES tieslietu un iekšlietu aģentūrām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu