Janvārī norēķiniem par elektrību atbalstu saņems 16 000 ģimeņu un 49 000 trūcīgo

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts atbalsts norēķiniem par elektrību janvārī piešķirts jau 16 000 daudzbērnu ģimeņu, kurās aug trīs vai vairāk nepilngadīgi bērni vai aizbilstamie, savukārt sadarbībā ar pašvaldībām pabalsta saņemšana noorganizēta 49 000 trūcīgu un maznodrošinātu mājsaimniecību, informēja AS «Latvenergo».

Daudzbērnu ģimenes katru mēnesi par pirmajām 300 izlietotajām kilovatstundām (kWh) var norēķināties par cenu, kas atbilst pērnā gada Starta tarifam, bet par pārējām - atbilstoši izvēlētajam «Elektrum» produktam. Savukārt maznodrošinātas un trūcīgas mājsaimniecības katru mēnesi var saņemt atbalstu pirmajām 100 patērētajām kilovatstundām. Ja daudzbērnu ģimene atbilst arī trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam, tad katru mēnesi atbalsts tiek piemērots par pirmajām 400 kWh.

«Latvenergo» aicina ģimenes, kuras atbilst daudzbērnu ģimenes statusam, taču vēl nav pieteikušās, izmantot iespēju un aizpildīt pieteikuma formu «www.e-latvenergo.lv» vai arī klātienē «Latvenergo» klientu apkalpošanas centrā.

Savukārt datus par maznodrošinātām un trūcīgām personām «Latvenergo» arī turpmāk katru mēnesi saņems no pašvaldību sociālajiem dienestiem. Janvāra sākumā datu apmaiņa notikusi veiksmīgi, jo «Latvenergo» saņēmusi informāciju par 49 000 mājsaimniecību, kurām jau janvārī tiks piemērots atbalsts elektroenerģijas rēķinu apmaksai.

Pārejas periodā 2015.gadā elektroenerģiju aizsargātajiem lietotājiem tirgos «Latvenergo», savukārt no 2016.gada aizsargātajam lietotājam tirdzniecības pakalpojumu divus gadus nodrošinās konkursa kārtībā Ekonomikas ministrijas izvēlēts elektroenerģijas tirgotājs. Konkursa priekšmets būs tirdzniecības pakalpojuma nodrošināšanas pienākums aizsargātajam lietotājam ar viszemāko valsts budžeta līdzfinansējumu. Aizsargātajam lietotājam tirdzniecības pakalpojuma sniegšanas nosacījumus, finansēšanas apjomu un kārtību noteiks valdība.

Jau ziņots, ka no šā gada 1.janvāra visas mājsaimniecības elektrību sāka iegādāties atvērtajā tirgū.

Mājsaimniecības elektrību var iegādāties no četriem tirgotājiem - AS «Latvenergo», SIA «Baltcom TV», SIA «220 Enerģija» vai SIA «Win Baltic».

Lai saņemtu pakalpojumu 2015.gada 1.janvārī, klientiem sev piemērotākais piedāvājums bija jāizvēlas līdz 2014.gada 15.decembrim. Pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas mājsaimniecības elektrības tirgotāju varēs mainīt kaut vai katru mēnesi.

Latvija elektroenerģijas tirgus atvēršanas procesu sāka 2007.gada 1.jūlijā, kad spēkā stājās Elektroenerģijas tirgus likuma izmaiņas, kas deva tiesības jebkuram elektroenerģijas lietotājam mainīt elektroenerģijas tirgotāju. Saeima 2014.gada 20.martā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot, ka mājsaimniecībām elektroenerģijas tirgus tiks atvērts no 2015.gada 1.janvāra. Tas nozīmē, ka līdz 2014.gada 31.decembrim elektroenerģijas piegādē un norēķinos saglabājās līdz šim spēkā esošā kārtība, bet no 2015.gada 1.janvāra visi elektroenerģijas lietotāji, tostarp mājsaimniecības, pirks elektroenerģiju brīvajā tirgū.

Trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm, kā arī daudzbērnu ģimenēm tiks sniegts atbalsts 100 un 300 kilovatstundu mēnesī apmērā par cenu, kas ir līdzšinējā Starta tarifa apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu