Pētījums: Latvija ir viena no Eiropas ārpolitikas līderēm

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvija pagājušajā gadā Eiropas ārpolitikā bijusi līdere piecas reizes, kas ir par divām reizēm vairāk nekā 2013.gadā, liecina Eiropas Ārlietu padomes (European Council on Foreign Relations, ECFR) veiktais pētījums «Eiropas ārpolitikas tendences 2015» («The European foreign policy scorecard 2015»).

Latvija pagājušajā gadā galvenokārt veicināja stingru nostāju attiecībā uz Krievijas politiku, kā arī aizstāvēja Eiropas izvēli austrumu kaimiņvalstīs. Tāpat Latvija pagājušajā gadā palielinājusi savu attīstības sadarbību un humāno palīdzību proporcionāli iekšzemes kopproduktam (IKP).

Līderu saraksta augšgalā atrodas Vācija, Zviedrija, Lielbritānija un Francija, savukārt

par Eiropas ārpolitikas lielākajiem «slaistiem» kļuvusi Malta, Austrija, Čehija, kā arī Francija.

Igaunija Eiropas ārpolitikā līdere bijusi piecas reizes, tāpat kā Lietuva un Latvija.

Ārlietu ministrijas preses sekretārs-vēstnieks aģentūrai LETA apliecināja, ka ministrija vienmēr bijusi par aktīvu ārpolitiku valsts un tautas interešu vārdā. Tāpat ministrijas pārstāvis uzteica labo sadarbību ar visām Latvijas un ārvalstu institūcijām, kā arī piebilda, ka ministrija turpinās studēt pētījuma rezultātus.

«The European Foreign Policy Scorecard» ir Londonas domnīcas, Eiropas Ārlietu padomes veidots ikgadējs pētījums. Tā mērķis ir izvērtēt, cik veiksmīga ir ES attiecībās ar citiem starptautiskajiem spēlētājiem, un tiek apsekota gan ES institūciju darbība, gan katra no 28 dalībvalstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu