«Homburg Zolitude» norobežojas no atbildības sagruvušās «Maxima» lietā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Uzņēmums «Homburg Zolitude» piektdienas tiesas sēdē akcentējis, ka bijis tikai sagruvušās «Maxima» ēkas būvniecības pasūtītājs, būvniecību nav veicis, tāpēc atbildība par traģēdiju būtu jāprasa no speciālistiem, kas to veica. Tirdzniecības kompleksu būvējusi - būvkompānija «Re&Re», bet ēku projektējusi arhitektu firma «Kubs».

Kā informēja «Homburg Zolitude» pārstāvis zvērināts advokāts Lauris Rasnačs, tad «Homburg Zolitude» savos rakstveida paskaidrojumos tiesai lūgusi noraidīt prasību pret uzņēmumu pilnībā.

Rasnačs atzīmēja, ka «Homburg Zolitude» saistībā ar būvniecību Priedaines ielā 20, Rīgā, bija tikai pasūtītājs, kurš ar minēto būvniecību saistītās darbības neveica pats, bet gan piesaistīja to veikšanai atbilstoši sertificētus speciālistus, kā to arī pieprasa normatīvie akti.

Viņš arī norādīja, ka likumdevējs ir nodalījis pasūtītāja atbildību no attiecīgā speciālista atbildības, un pasūtītājs nav atbildīgs par speciālista pienākumu neizpildes vai nepienācīgas izpildes sekām.

«Homburg Zolitude» nevar atbildēt par pašiem būves Priedaines ielā 20, Rīgā, projektēšanas un būvniecības risinājumiem un risku izvērtēšanu saistībā ar tiem, jo «Homburg Zolitude», nebūdams profesionālis arhitektūras, projektēšanas un būvniecības jomā, pati nevarēja izvērtēt visu risku ietekmi un nevarēja paredzēt kaitējuma iestāšanos, ja arī kādi no šiem projektēšanas vai būvniecības risinājumiem radīja paaugstinātus riskus. Šajā ziņā jāņem vērā tāds aspekts kā zaudējumu un plašākā nozīmē - kaitējuma vispār, paredzamība. Latvijas tiesībās tā ir paredzēta Civillikuma 1779. 1 pantā, kas noteic «zaudējumu nodarītājs atlīdzina zaudējumus tādā apmērā, kādu varēja saprātīgi paredzēt darījuma noslēgšanas laikā kā neizpildīšanas sagaidāmās sekas,» teikts paskaidrojumā.

Rasnačš arī sacīja, ka līdz ar to, pat, ja noskaidrojot 2013.gada 21.novembra Zolitūdes traģēdijas cēloņus atklāsies, ka tos ir izraisījušas kādas kļūdas un/vai riski saistībā ar projektēšanu vai būvniecību, atbildību par to nebūtu pamatoti piemērot «Homburg Zolitude».

Viņš piebilda, ka «Homburg Zolitude» kā nespeciālists nevarēja izvērtēt šos projektēšanas vai būvniecības riskus, paredzēt ar to saistīto iespējamo kaitējumu un veikt darbības, lai nepieļautu šī kaitējuma iestāšanos.

Nākamā tiesas sēde paredzēta 3.februārī, plkst.10. Tajā paredzēts, ka viens no atbildētājiem tirdzniecības platību īpašnieks «Tineo» sniegs paskaidrojumus.

Rīgas apgabaltiesa ierosinājusi lietu saistībā ar 142,3 miljonu eiro (100 miljonu latu) prasību pret uzņēmumiem «Maxima Latvija», «Re&Re», «Tineo», «Homburg Zolitūde» un Rīgas domi saistībā ar traģēdiju Zolitūdē 2013.gada novembrī, kad, sabrūkot lielveikala «Maxima» jumtam, dzīvību veikalā zaudēja 54 cilvēki.

Tiesneses Ilzes Ošiņas tiesvedībā ir triju pieteicēju – Edgara Čerņenoka, Valērijas Valentīnas Mizulas un Oksanas Vilsones – prasība pret uzņēmumiem «Maxima Latvija», būvkompāniju «Re&Re», «Homburg Zolitūde», «Tineo» un Rīgas domi, tajā lūgts atlīdzināt morālo kaitējumu.

Atbildētāji - uzņēmums «Maxima Latvija», būvkompānija «Re&Re», «Homburg Zolitūde», «Tineo» un Rīgas dome - prasības pieteikumu neatzīst par pamatotu.

Priedaines ielas 20 projekta attīstītājs bija «Homburg Zolitude», kas pieder Nīderlandē reģistrētam investīciju fondam « Homburg Eastern Europe Fund B.V.», kura īpašnieki ir aptuveni 800 privātpersonu.

Tirdzniecības kompleksu būvējusi - būvkompānija «Re&Re», bet ēku projektējusi arhitektu firma «Kubs». Veikala ēka Zolitūdē, Priedaines un Anniņmuižas ielu krustojumā pabeigta 2011.gada nogalē.

«Homburg Zolitude» piederēja sabrukušā «Maxima» veikala jumta virsējā daļa, pazemes autostāvvieta un blakus uzbūvētais daudzdzīvokļu nams. Tirdzniecības platību īpašnieks ir « Tineo», kas savukārt ēku iznomāja mazumtirgotājam «Maxima Latvija».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu