Šodien netālu no Latvijas ūdeņiem konstatēts Krievijas lidaparāts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

NATO patruļlidmašīnas šodien virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas identificējušas degvielas uzpildes lidmašīnu «Il-78», informēja Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Lidmašīna konstatēta dienu pēc tam, kad aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) tikās ar Krievijas vēstnieku Latvijā Aleksandu Vešņakovu, lai pārrunātu pastiprinātās Krievijas militārās aktivitātes Latvijas pierobežā. Pēdējo reizi Krievijas bruņoto spēku lidmašīna Latvijas tuvumā manīta 23.janvārī, kad tika konstatēta radioelektroniskās izlūkošanas lidmašīna «Il-20».

Kā ziņots, vakar tiekoties ar aizsardzības ministru, Krievijas vēstnieks Latvijā apgalvoja, ka Krievija neapdraud savu kaimiņvalstu drošību. Viņš sacīja, ka visi Krievijas gaisa spēku lidojumi un karakuģu kustības tiek veiktas stingrā saskaņā ar starptautiskajām tiesību normām. Turklāt Krievijas bruņoto spēku manevri tiekot veikti pārredzami saskaņā ar starptautiskajiem nolīgumiem un noteikumiem, liecina Krievijas vēstniecības Latvijā oficiālais paziņojums.

Pērn Krievijas bruņoto spēku lidmašīnas un kuģi Latvijas robežai pietuvojušies vairāk nekā 250 reizes. Bruņotie spēki bija identificējuši vairāk nekā 200 lidojumus, kā arī 50 gadījumus, kad Krievijas kuģi ir pietuvojušies Latvijas jūras robežai.

Šā gada sākumā Krievijas lidmašīnu tuvošanās Latvijas ārējai robežai bija pieklususi, taču jau janvāra vidū tika konstatēts, iespējams, pirmais Krievijas lidaparāts šogad. Toreiz tika pamanīta degvielas uzpildes lidmašīna. Savukārt 23.janvārī tika konstatēta lidmašīna «Il-20».

Krievijas lidmašīnas virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas galvenokārt pārvietojas bez ieslēgta automātiskā atbildētāja, bez lidojuma plāna un neatbild uz civilās gaisa telpas kontroles radiosakariem, tādējādi radot apdraudējumu civilās aviācijas gaisa kuģu satiksmei.

Atbilstoši NATO sniegtajai informācijai kopš pagājušā gada septembra sākuma četru NATO dalībvalstu, kas piedalās gaisa telpas patrulēšanas operācijā virs Baltijas valstīm, lidmašīnas ir pacēlušās gaisā vairāk nekā 30 reižu, lai veiktu kaujas lidojumus alianses robežas tuvumā neatpazītu gaisa kuģu vizuālai identificēšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu