Beness Aijo uz tiesu Latvijā nebūšot, jo jākaro Donbasā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Baiba Aprāne / LETA

Nacionālboļševiks Beness Aijo apliecinājis, ka patlaban atrodas pašpasludinātās tā dēvētās «Luhanskas tautas republikas» armijas rindās Donbasā un piedalās kaujas operācijās, tādēļ nevarēšot ierasties uz tiesu Latvijā.

Viņš šodien izplatīja paziņojumu, kurā skaidro, ka esot aizņemts Donbasā, un tādēļ nevar ierasties uz tiesu Latvijā. Tiesā viņu pārstāvēšot advokāte Imma Jansone.

Jau ziņots, ka nacionālboļševiks Aijo, kurš ir apsūdzēts par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu, ir aizbēdzis no Latvijas un uz gadu noslēdzis līgumu ar pašpasludinātās «Luhanskas tautas republikas» armiju, kuru Latvija uzskata par teroristisku organizāciju. To laikrakstam «Vesti» apliecinājis pats nacionālboļševiks.

Valsts policija pagājušā gada nogalē konstatēja, ka Aijo ir pārkāpis drošības līdzekli un neatrodas savā dzīvesvietā, un par šo faktu informēja tiesu, kurai būs jāpieņem tālākie lēmumi.

Aijo kā drošības līdzekļi bija piemērota policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts. Šos drošības līdzekļus kontrolēja Valsts policija.

4.februārī ir paredzēta tiesas sēde, kurā apsūdzēts Aijo, un, ja viņš uz to nebūs ieradies attaisnojošu iemeslu dēļ, tad prokuratūra un tiesa kā pašreizējais procesa virzītājs var lemt par tālākiem pasākumiem saskaņā ar likumu, iepriekš aģentūrai LETA norādīja prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Likums paredz vairākas iespējas, kā tiesai rīkoties, ja apsūdzētais izvairās no tiesas, proti, likt viņu atvest piespiedu kārtā, piemērot apcietinājumu un izsludināt viņu meklēšanā. Tāpat var iztiesāt krimināllietu apsūdzētā prombūtnē, un to var darīt, ja apsūdzētā atrašanās vieta nav zināma vai arī viņš atrodas ārvalstī un ierašanos tiesā nav iespējams nodrošināt.

Prokuratūra uzskata, ka apsūdzētais dažādās tīmekļa vietnēs ievietoja savus paustos izteikumus, kā arī izplatīja materiālus, aicinot vardarbīgi gāzt pastāvošo varu Latvijā un likvidēt Latvijas valstisko neatkarību, kā arī vairākkārtīgi aicinājis graut Latvijas teritoriālo vienotību.

Tikmēr Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) turpina pārbaudi par Aijo saistībā ar iespēju atņemt viņam Latvijas pilsonību par brīvprātīgu iesaistīšanos citas valsts militārā organizācijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu