Ministrijas nesteidzas sodīt amatpersonas par Valsts kontroles revīzijās konstatēto

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valsts kontrole (VK) pēc revīziju veikšanas ministrijās un to padotības iestādēs norāda uz vairākiem pārkāpumiem un amatpersonu atbildību par to, taču ministrijas nesteidzas sodīt atbildīgos, liecina Valsts kontroles apkopotā informācija.

Valsts kontroles rīcībā esošā informācija liecina, ka pagājušajā gadā institūcijās ir veiktas 16 pārbaudes par piecām lietderības un likumības un 11 finanšu revīzijās konstatēto. Savukārt desmit gadu laikā pēc vairākiem desmitiem revīziju

sodu saņēmušas 47 amatpersonas, lai gan revīzijās norādīts uz krietni lielāku skaitu pārkāpumu un atbildīgo personu.

Pagājušajā gadā pēc VK revīzijām pārbaužu rezultātā divām amatpersonām no Iekšlietu ministrijas un Ķekavas novada pašvaldības ir izteikts rājiens, diviem kapitālsabiedrību valdes locekļiem ir izteikts rājiens un uz trim mēnešiem samazināta alga par 10%.

Par pieļautajiem pārkāpumiem Nacionālā rehabilitācijas centra «Vaivari» valdes loceklis ir atsaukts no amata, bet Valsts policijas amatpersonai ir izteikta piezīme. Ar vēl divām personām no Murjāņu sporta ģimnāzijas un Kandavas Valsts lauksaimniecības tehnikuma ir izbeigtas darba tiesiskās attiecības, bet Patērētāju tiesību aizsardzības centra amatpersonai par pieļautajiem pārkāpumiem izteikts aizrādījums.

Tikmēr laikā no 2006. līdz 2014.gadam revidējamās vienībās trīs amatpersonas ir atbrīvotas no amata, ar astoņām ir izbeigtas darba tiesiskās attiecības, viens kapitālsabiedrības loceklis ir atsaukts no amata, bet par vienu ir iesniegts pieprasījums tiesā par atbrīvošanu no amata. Četras personas ir pazeminātas amatā, bet piecām amatpersonām uz dažādiem laika periodiem un par dažādiem apmēriem ir samazināta mēnešalga.

Valsts kontrole arī noskaidrojusi, ka divu kapitālsabiedrību locekļiem pēc revīzijas rezultātu izvērtēšanas ir izteikts rājiens un uz trīs mēnešiem par 10% ir samazināta mēnešalga. Tikmēr deviņām vainīgajām amatpersonām ir izteikts rājiens, astoņām - piezīme, bet sešām - aizrādījums.

Jau ziņots, ka aģentūras LETA rīcībā nonākusi Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) un Valsts kancelejas direktorei Elitai Dreimanei adresēta Valsts kontroles vēstule, kurā norādīts, ka iestādēs pēc Valsts kontroles veiktajās revīzijās uzrādītajiem pārkāpumiem personu atbildības izvērtēšana tika pārsvarā sasaistīta ar atskaitīšanos par revīzijā sniegto ieteikumu ieviešanu. Tomēr faktiski netiek noskaidrotas par konstatētajiem pārkāpumiem atbildīgās personas un netika vērtēta to atbildība, tostarp iestāžu vadītāju atbildība. Ministrijas un to padotības iestādes arī nevērtē visus konstatētos tiesību normu pārkāpumus, vien daļu, norādījusi VK.

Tāpēc amatpersonas tiek lūgtas iesaistīties vienotas pieejas likumā noteiktā pienākuma izpildes veicināšanā, lai nodrošinātu visu Valsts kontroles revīzijā konstatēto tiesību normu pārkāpumu vispusīgu izvērtēšanu, kā arī vainīgo personu saukšanu pie normatīvajos aktos noteiktās atbildības.

Valsts kontrole jau iepriekš norādījusi uz pastāvošo problēmu, ka par atklātajiem pārkāpumiem nereti neiestājas atbildība, tāpēc ir nepieciešams pilnveidot VK sadarbību ar tiesībsargājošām iestādēm, kā arī palielināt pašas VK pilnvaras.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu