Korupcijas uztveres indekss Latvijā uzlabojas, bet atpaliekam no kaimiņvalstīm

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Korupcijas uztveres indekss Latvijā uzlabojas, bet atpaliekam no kaimiņvalstīm - Igaunijas un Lietuvas; otrdien jaunāko korupcijas uztveres indeksu Latvijā pārrunāja Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas deputāti, lai gan sēdē nebija kvoruma, jo piedalījās tikai pieci deputāti no 12.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks norādīja, ka tā ir attieksmes pētīšana. Jau otro gadu pēc kārtas Latvija reitingā pakāpusies, bet joprojām rādītājs atpaliek no Igaunijas un Lietuvas.

Deputāts Ringolds Balodis (NSL) pauda - ja apstākļos, kad birojam tiek radīts stindzinošs efekts un gadiem ilgi draud likvidācija, uztveres indeksā ir kāpums, tas liecina par KNAB lielo dzīvotspēju.

Organizācijas «Delna» direktors Gundars Jankovs norādīja, ka uztveres indekss ir vidējā temperatūra, bet pietiekami prestižs mērījums, lai bizness to ņemtu vērā. Viņš uzskata, ka uzlabojums ir saistīts ar iestāšanās procesu OECD, ir novērtēts, ka Latvijā ir prognozējama politika, saglabājusies koalīcija vairākus gadus, izteikta sabiedrības līdzdalības iespēja. Tomēr milzīga problēma esot normatīvo aktu piemērošana, kas ir galvenā sāpe, ko atzīst arī bizness.

«Bizness redz, ka ir pietiekami labvēlīga vide, reģistrācija un darbošanās ir saprotama, bet nezina, kurā brīdī atnāks un pieklauvēs, mēs gribam pārņemt jūsu biznesu. Neprognozejamība un risks ir pietiekami augsts.

Vērtējums no biznesa – nav paļāvības uz valsti,»

sacīja Jankovs.

Viņš teica, ka vēl ir daudz darba, bet tendence ir pozitīva.

Dati liecina, ka korupcijas uztveres indekss 2014.gadā Latvijai turpināja paaugstināties - līdz 55 punktiem no 100. Tādējādi Latvija nav ierindojama to valstu vidū, kur korupcija uzskatāma par nopietnu problēmu.

Latvija ir 43.vietā 177 pasaules valstu vidū.

Zem 50 punktu robežas atrodas 33% ES dalībvalstis un 70% no visām pētījumā ietvertajām valstīm.

Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijā otrdien nebija ieradies nepieciešamais skaits deputātu, lai tiktu pieņemti lēmumi, jo sēdi apmeklēja pieci deputāti no 12, novēroja aģentūra BNS. Sēdē izskanēja, ka trim deputātiem ir attaisnojoši iemesli. Tomēr sēde netika atcelta, jo tajā bija plānots tikai uzklausīt situāciju. Sēdi tās laikā pameta vēl viena deputāte, novēroja aģentūra BNS.

Līdz sēdes beigām bija deputāti - vadītājs Aleksejs Loskutovs («Vienotība»), Romāns Mežeckis (NSL), Ringolds Balodis (NSL) un Raimonds Bergmanis (ZZS). Uz sēdes beigām ieradās Veiko Spolītis («Vienotība»).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu