Tiesībsargs kritizē bērnu ilgstošo dzīvošanu bērnunamos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Bērnu ilgstoša atrašanās aprūpes iestādēs nozīmē, ka netiek pārskatīts jautājums ne par atgriešanās iespējām bioloģiskajā ģimenē, ne par citu ārpusģimenes aprūpes veidu - audžuģimeni vai aizbildni, monitoringā bērnunamos secināja tiesībsargs Juris Jansons.

Latvijā patlaban dzīvo 347 018 bērni. No viņiem 8000 atrodas ārpusģimenes aprūpē - 4900 bērnu ir aizbildniecībā, 1300 - audžuģimenēs, savukārt 1800 - institūcijās. Valstī darbojas 34 bērnunami, kuros dzīvo 1354 bērni. Tāpat 372 bērni izmitināti sešās psihoneiroloģiskajās slimnīcās.

Kā liecina monitoringa laikā iegūtā informācija, visvairāk jeb 233 bērni iestādē, tas ir, konkrētajā bērnunamā, bija pavadījuši no diviem līdz trim gadiem, savukārt 200 bērni aprūpes iestādē atradās no četriem līdz sešiem gadiem. No septiņiem mēnešiem līdz vienam gadam iestādē bija dzīvojuši 176 bērni, bet

69 bērni iestādē dzīvojuši pat ilgāk par desmit gadiem.

Likumdošanā noteikts, ka bērnu aprūpes iestādē bērns atrodas līdz brīdim, kad viņam tiek nodrošināta piemērota aprūpe pie aizbildņa vai audžuģimenē. Tas nozīmē, ka

bāriņtiesai ir pienākums regulāri pārskatīt bērna lietu un rast iespēju bērnam nodrošināt ārpusģimenes aprūpi

vai nu audžuģimenē, vai pie aizbildņa, ja atgriešanās bioloģiskajā ģimenē nav iespējama. Tāpat uzsvērts bērna aprūpes ģimeniskā vidē nozīmīgums un prioritāte, salīdzinot ar institucionālās aprūpes formu, un skaidrots, ka bērnunamos būtu jābūt tikai tiem bērniem, kuriem aprūpe bērnunamā ir vispiemērotākā.

Praksē bērnunamos pārsvarā tiek ievietoti bērni, kuriem nav izdevies atrast aizbildni vai audžuģimeni.

Jau ziņots, ka Tiesībsarga biroja speciālisti veikuši apjomīgu bērnu tiesību ievērošanas pārbaudi ārpusģimenes institucionālajā aprūpē. Monitoringa mērķis bija noskaidrot faktisko situāciju bērnunamos - cik ilgi bērni tajos uzturas, vai un kādēļ tiek ievietoti psihoneiroloģiskajās klīnikās, kā tiek nodrošināta izglītība un bērna saskarsme ar ģimeni.

Iegūtie dati uzrāda ilgstošu un sistēmisku problēmu, kurā

bez vecāku gādības palikuša un institucionālā aprūpē nonākuša bērna dzīve tiek salauzta,

turklāt par to dāsni tiek maksāts no valsts un pašvaldības budžeta, norāda Tiesībsarga biroja pārstāvji. Ārpusģimenes institucionālās aprūpes sistēmā atklāti pirms tam neapzināti bērnu tiesību pārkāpumi, secinājis tiesībsargs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu