Valdība lems par vienotas e-kartes sistēmas ieviešanu visās pašvaldībās

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība tuvākajās nedēļās lems par vienotas e-karšu sistēmas ieviešanu visās Latvijas pašvaldībās, TVNET atklāja Pārresoru koordinācijas centra (PKC) pārstāve Elīna Krūzkopa. Galvenais mērķis - apkarot ēnu ekonomiku un cilvēku grupām, kam pienākas 100% atlaides, atvieglot pārvietošanos ar sabiedrisko transportu.

Šis jautājums būšot valdības darba kārtībā tuvākajās sēdēs pēc Ministru kabineta noteikumu projektu saskaņošanas ar iesaistītajām ministrijām un sadarbības partneriem.

«Izstrādātie noteikumu projekti paredz pāreju uz bezskaidras naudas norēķinu sistēmu ar norēķinu iestādes izsniegtu karti sabiedriskajā transportā visā Latvijas teritorijā, kas atvieglotu transporta pakalpojumu izmantošanu ne tikai Latvijas iedzīvotājiem, bet arī ārzemniekiem,» uzsver PKC speciāliste.

Ir izstrādāts Noteikumu projekts, kas nodrošinās biļešu apmaksu ar norēķinu iestādes karti sabiedriskajā transportā.

«PKC galvenais uzdevums ir radīt tiesisko vidi, lai jebkura norēķinu iestāde, kura vēlas iesaistīties valsts garantēto atvieglojumu administrēšanā, vienojoties ar pārvadātājiem, spētu to veikt uz atklātas konkurences un uz tirgus ekonomikas principiem balstītiem pamatiem,» skaidro Krūzkopa.

Vienotā e-karšu sistēma ļaus ietaupīt vairākus miljonus eiro

Valdības mērķis, ieviešot Latvijā vienotu e-karšu sistēmu, ir izskaust «0» biļešu sistēmu - tiem, kam pienākas bezmaksas brauciens sabiedriskajā transportā, vairs nebūtu jādodas pie vadītāja pēc biļetes. Šādu lieko darbību izskaušana ietaupītu vismaz 5 miljonus eiro.

«Sistēma strādās visā Latvijas teritorijā, visos sabiedriskā transporta veidos un aizsargās personu sociālā statusa anonimitāti, jo turpmāk vairs nebūs jāuzrāda apliecības,» stāsta PKC pārstāve.

Papildus tam viņa piemin, ka norēķinu veikšana sabiedriskajā transportā, izmantojot norēķinu iestāžu izsniegtas sīkmaksājumu kartes, būtiski samazinās ar fiziskas naudas apriti, nodokļu un grāmatvedības uzskaiti saistītos riskus, kā arī veicinās ēnu ekonomikas apkarošanu, vienlaikus norēķinu iestādes izsniegta karte ir ērts veids, kā norēķināties ar pārvadātāju par pakalpojumu, neiesaistot šajā procesā papildus speciālu karti vai starpnieka institūciju, kā tas ir bijis līdz šim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu