Mobilizācijas mācības plāno rudenī, un tās varētu ilgt līdz vienai nedēļai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Mobilizācijas mācības sāksies rudenī un tās varētu ilgt līdz vienai nedēļai, intervijā «RīgaTV 24» piektdien stāstīja NBS komandieris Raimonds Graube. «Ir pieņemts lēmums, ministra uzdevums - mēs uzsāksim mobilizācijas mācības. Tas nozīmē, ka šā gada rudenī uz zināmu dienu skatu - minimālais trīs līdz piecām, varbūt līdz nedēļai, tas šobrīd tiek rēķināts, mēs aicināsim uz atkārtotajām mācībām tos karavīrus, kuri ir dienējuši profesionālā dienestā un atvaļinājušies,» teica armijas komandieris.

Mērķis ir iesaistīt tos iedzīvotājus, kuriem ir starptautisko operāciju pieredze. «Tātad tie ir tie karavīri, kuri ļoti īsā pārapmācības periodā, spēs ļoti kvalitatīvi piedalīties valsts aizsardzībā, ja tāda ir nepieciešama,» skaidroja Graube.

Viņš uzskata, ka tas arī sniedz atbildi uz jautājumu par to, ka nav nepieciešama atjaunot obligāto militāro dienestu. «Mēs esam NATO.

Mums ir jādomā par tādiem karavīriem, kuri ir spējīgi NATO operācijas izpildīt,»

norādīja komandieris.

«Kombinācijā profesionālis ar brīvprātīgajiem, kuru skaits ir palielinājies, pilsoņi stājas vairāk Zemessardzē, ir ievērojams pieplūdums, tas ir, manuprāt, pareizais risinājums,» viedokli pauda NBS komandieris.

Jau iepriekš ziņots, ka šogad paredzētajās mobilizācijas mācībās tiks izmantots Mobilizācijas likuma spēks un ierašanās uz mācībām vairs nebūs rezerves karavīru brīva izvēle.

Mobilizācijas mācības var noritēt dažādi - no vienkāršas apziņošanas līdz pat kolektīvai apmācīšanai, pavadot desmit dienu poligonā. Vienlaikus svarīgākais ir nevis no rezerves karavīriem veidot mobilizācijas vienības, bet viņus iesaistīt jau eksistējošās regulāro spēku vienībās, kā arī Zemessardzē, skaidroja NBS.

Paredzēts, ka sākumā tiks uzrunāti aptuveni 2,5 tūkstoši rezerves karavīru, kuri atvaļinājušies kopš 2008.gada. No tiem karavīriem, kuri atvaļinājušies kopš 2008.gada, lielākā interese armijai ir par 470 karavīriem, kuri dienesta laikā bijuši starptautiskajās operācijās. Viņi jau ir labi sagatavoti un iemaņu atsvaidzināšanai nepieciešams īss laiks, informēja NBS.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu