Čalovskim cietumā ASV ir pieeja internetam

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Kibernoziegumos apsūdzētajam Denisam Čalovskim, kurš atrodas Metropolitēna labošanas centrā Ņujorkā, ir pieeja internetam, lai varētu sazināties ar tuviniekiem un advokātiem, pastāstīja Čalovska advokāts Saulvedis Vārpiņš.

Vienlaikus gan tiek sekots līdzi tam, ko Čalovskis internetā dara un pieeja tīmeklim kibernoziegumos apsūdzētajam Latvijas iedzīvotājam ir limitēta. Čalovskis cietumā atrodas divvietīgā kamerā un viņam ir kameras biedrs.

Apstākļi Metropolitēna labošanas centrā, līdzīgi kā citos cietumos, ir askētiski.

Runājot par tiesvedību, Vārpiņš skaidroja, ka Čalovskis ir iepazīstināts ar apsūdzībām un nākamā tiesas sēde paredzēta 20.aprīlī. Viņam arī noteikts advokāts no ASV.

Čalovska advokāts ASV ir Deivids Kīts Bertens. Bertens praktizē kopš 1985.gada un sākotnēji bijis prokurors. Kopš 1991.gada viņš pārstāv klientus tikai krimināllietās, ir sertificēts praktizēt gan valsts, gan federālajās tiesās.

Čalovskim un advokātam būs arī iespēja izpētīt pierādījumus, kā arī veikt nepieciešamās ekspertīzes. Vārpiņš norādīja, ka pierādījumu vidū pret Čalovski ir datortehnika, kas atsavināta Latvijā un vēl cita, kas atsavināta citviet.

Vārpiņš arī akcentēja, ka Latvijas vēstniecība ASV izrāda interesi par notiekošu un ir sazinājusies ad advokātu. Vienlaikus pagaidām Vārpiņam nav zināms, vai vēstniecības pārstāvji Čalovski ir apmeklējuši cietumā.

Čalovskis ASV tiesā noliedzis savu vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās.

Savienotajās Valstīs Čalovski vaino par kibernoziegumiem, kas skāruši vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp apmēram 40 tūkstošus datoru ASV.

Ar Čalovska līdzdalību izstrādātais datorvīruss «Gozi» inficējis arī apmēram 190 ASV Nacionālās aviācijas un kosmosa pārvaldes NASA datoru. Ar vīrusa palīdzību tikusi iegūta informācija, tostarp paroles, kas ļāva ielauzties banku kontos un nozagt naudu miljoniem eiro vērtībā, liecina apsūdzība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu