«De facto»: slepenībā plāno jaunu TV kanālu Latgalē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lielā slepenībā politiķi plāno Latvijas informatīvās telpas aizsardzību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums «De facto». Iespējams, viena no idejām ir - televīzijas kanāls Latgalē krievu valodā.

Pēdējās dienās ministriju pārstāvji izskatījuši variantus, kā mudināt Latvijas iedzīvotājus pārslēgt pults pogu un Krievijas kanālu vietā izvēlēties vietējos. «De facto» zināms, ka viens no iespējamajiem scenārijiem varētu būt atsevišķa bezmaksas kanāla veidošana Latgales reģionam krievu valodā. Ideju varētu būt piedāvājusi Satiksmes ministrija. Ministrs šādu informāciju noliedz.

Tomēr citu politiķu teiktais norāda - ideja par Latgales kanālu tiešām briest, kaut gan gala lēmums nav pieņemts.

Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa («Vienotība») intervijā «De facto» saka: «Jautājums risināts darba grupā, bet tur piedalījās cilvēki, kuriem ir augstākās pakāpes pielaide valsts noslēpumam. Man nav tiesību izpaust informāciju.» Āboltiņa atzīst, ka darba grupā

tika spriests par informatīvās telpas aizsardzību un kanāls Latgalē būtu tikai maza sastāvdaļa.


Kultūras ministre Dace Melbārde
 norāda, ka Latvijas informatīvajā telpā var konkurēt tieši ar lokalizētu saturu, kas ir orientēts uz valsts vai atsevišķa reģiona vajadzībām. Melbārde piebilst, ka tas ir «mediju saturs, ar kuru cilvēki identificējas, kas stāsta par viņiem pašiem, par viņu dzīvi, šo saturu veido cilvēki, kas nāk no viņu vides».

Latvijas Valsts radio un televīzijas centrā skaidro, ka viņi veikuši aprēķinus par to, cik izmaksātu jauns bezmaksas kanāls visā valstī un cik – atsevišķam reģionam. Ja izdotos izmantot jau esošo komercuzņēmumu infrastruktūru,

jauno bezmaksas kanālu palaišana izmaksātu ap 850 000 eiro.

Taču viena kanāla palaišana tikai vienā reģionā nebūtu daudz lētāka. «Un tad jāskatās, vai Latgales reģions ir tikai tas, kam vajag, vai gribam pa visu valsti,» piebilst LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

NEPLP valdes priekšsēdētājs Ainārs Dimants sarunā ar «De facto» norāda, ka viņam jau iepriekš bija informācija, ka Satiksmes ministrija strādā pie satura veidošanas projekta Latgalē. Dimants par šo ideju ir skeptisks:

«Latgalieši nesapratīs, un mums jau ir signāli, kāpēc Latgalē kanāls tikai krieviski.

Ja jau mēs veidojam reģionālo kanālu, tad jau veidosim kanālu arī latviski un latgaliski.»


Kultūras ministrija sola, ka noslēpumainības plīvuru no projekta varētu noņemt mēneša laikā un marta beigās sabiedrība beidzot uzzinās, kā tad politiķi plāno glābt Latvijas informācijas telpu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu