Raidījums: Steigšus mainot slimnīcu valdes, ignorētas prasības kandidātu atlasei

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pirms desmit dienām lielā steigā tika nomainīti vai iecelti valdes locekļi trīs lielās slimnīcās, kuru īpašniece ir Veselības ministrija, taču tas noticis, ignorējot prasības, kas nosaka valstij piederošo lielo uzņēmumu valdes locekļu atlases kārtību, turklāt veselības ministrs atklāti pasaka – steiga saistīta ar vēl jaunām prasībām, kas gaidāmas drīzumā, svētdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums «De facto».

Pie jaunām amatpersonām valdē tika Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca un Rīgas Narkoloģijas un psihiatrijas centrs.

Iespējams, viena no zīmīgākajām kandidātu atlases procedūrām, kas palikusi daudzu prātos, ir veids, kā savulaik Veselības ministrija izvēlējās par būvniecību atbildīgo amatpersonu Bērnu slimnīcā Aivaru Lisenko.

Toreiz Veselības ministrijas valsts sekretāra amatā esošais Armands Ploriņš paziņoja, ka Lisenko CV stāvējis uz viņa galda jau kādu pusgadu. Tagad šo «speciālistu» - Aivaru Lisenko - tiesā par korupciju, norāda raidījums.

Pagājuši pieci gadi, taču veids, kā februāra vidū Veselības ministrijas valsts sekretāre Solvita Zvidriņa izvēlējās valdes locekļus divām lielākajām Latvijas slimnīcām, neliecina, ka amatpersonu atlases principi ir būtiski mainījušies.

Raidījums skaidro - gan Stradiņa slimnīcas valdes jaunā pārstāvja Normunda Štāla, gan Austrumu slimnīcas valdes locekļa Kaspara Plūmes iecelšana notika lielā steigā. Turklāt «De facto» rīcībā esošā informācija liecina, ka apstiprināšanas steiga bijusi tik liela, ka veselības ministrs izsaukts laukā no citas sapulces, kurā viņš tobrīd atradies.

«Tajos brīžos, kad jārīkojas nekavējoties, mums piemīt spēja to darīt,» raidījumam saka veselības ministrs Guntis Belēvičs.

Uzreiz pēc valžu nomaiņas Zvidriņa devās atvaļinājumā, tādēļ viņa savu skaidrojumu par darbinieku atlases kritērijiem un procedūru vēl nav sniegusi.

Taču, meklējot jaunus valdes locekļus lielajām slimnīcām, jau šobrīd būtu jāvadās pēc Ministru kabineta instrukcijas, kas pieņemta pagājušā gada rudenī un nosaka gan kritērijus kandidātiem, gan viņu atlases kārtību, gan to, ka viņus vērtē īpaša komisija.

Tas nozīmē, ka Zvidriņa vienpersonīgi atlasīt šos kandidātus varēja tikai steidzamības kārtā, ja slimnīca vispār paliek bez lemtspējīgas vadības. Bet parastā kārtībā būtu jāievēro noteiktā procedūra.

Austrumu slimnīcas valdē 18.februārī iecēla Kasparu Plūmi, kurš vēl divas dienas iepriekš sēdēja Rīgai piederošā īpašumu apsaimniekotāja «Rīgas nami» Iepirkumu komisijā. To liecina informācija šā uzņēmuma mājaslapā. Slimnīcu ar vairāk nekā četriem tūkstošiem darbinieku un gada apgrozījumu tuvu simts miljoniem eiro tagad uzticēts vadīt arī cilvēkam, kura pakļautībā strādāja četri pieci padotie.

«Mani uzrunāja Zvidriņas kundze, teica, ka esot saņemtas pozitīvas atsauksmes par mani, un uzaicināja uz interviju, kuras laikā mēs pārrunājām dažādus jautājumus par Veselības ministrijai pakļauto kapitālsabiedrību. Kuras laikā es viņai atstāju savus CV un teicu, ka esmu gatavs sarunai par darba piedāvājumu,» saka Plūme.

«Neraugoties uz lielo steigu, izskatās, ka atsevišķas normas, kas būtu jāievēro, izvēloties valdes locekļus, Veselības ministrija ir vienkārši paslaucījusi pagultē. Ignorēts arī procesa caurspīdīgums, kas prasa trīs dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas publicēt informāciju gan par atlases prasībām un kritērijiem, gan cilvēkiem, kas pieņēmuši lēmumu,» norāda raidījums.

Padomus par to, kā labāk rīkoties, lai ievērotu jaunās prasības valdes locekļu izvēlē, prasījušas vairākas ministrijas, taču Veselības ministrija nav bijusi to vidū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu