Zvidriņa: Arī Stradiņu slimnīcai vērojamas maksātnespējas pazīmes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Arī Paula Stradiņa klīniskajai universitātes slimnīcai ir maksātnespējas pazīmes, atzina Veselības ministrijas valsts sekretāre Solvita Zvidriņa.

Stradiņa slimnīca 2007.gadā saņēmusi 66 021 000 eiro lielu valsts galvoto aizdevumu. Līdz pagājušā gada beigām slimnīca aizdevējam bija atmaksājusi 6 389 129 eiro. Slimnīcai kopējā summa aizdevējam «FMS Wertmanagement AOR» jāatmaksā līdz 2042.gadam.

Zvidriņa stāstīja, ka

pēc aizdevuma saņemšanas slimnīca sešus miljonus eiro ievietojusi «Latvijas Krājbankas» depozītā.

Bankas darbība 2011.gada novembrī tika apturēta, kā rezultātā Stradiņa slimnīca zaudējusi šos sešus miljonus eiro. Tomēr zaudētā summa jebkurā gadījumā jāatdod aizdevējam, uzsvēra Zvidriņa.

Tāpat šobrīd nav skaidrības par jaunā korpusa būvniecības pabeigšanu un to, vai tas neradīs zaudējumus slimnīcai, norādīja VM valsts sekretāre.

Viņa stāstīja, ka nepieciešams vērtēt, kur ņemt šos sešus miljonus eiro, gan to summu, kura jāatdod, gan to, kuru ieguldīt jaunā korpusa būvniecībā.

Viens no variantiem varētu būt valdības piešķirtais finansējums slimnīcu valsts galvoto aizņēmumu atmaksai.

Jau ziņots, ka VM plāno lūgt valdību atbalstīt iniciatīvu, kas paredz, ka valsts atmaksās tās galvotos kredītus 11 Latvijas slimnīcām, pastāstīja Zvidriņa. Ja valsts galvotie kredīti tiek apmaksāti no valsts budžeta par sporta būvēm, tad to varētu darīt arī par tādām iestādēm kā slimnīcas, kas sniedz valsts nozīmes pakalpojumus, viņa norādīja.

Zvidriņa norādīja, ka psihoneiroloģiskajām slimnīcām īpaši grūti ir atmaksāt valsts galvotos aizdevumus, jo tās tikpat kā nepelna pašas, bet saņem valsts finansējumu pakalpojumu veikšanai.

Valsts kopš 2002.gada 11 Latvijas slimnīcām galvojusi aizdevumus par vairāk nekā 200 miljoniem eiro, no kuriem slimnīcām saviem aizdevējiem vai bankām vēl jāatdod vairāk nekā 182 miljoni eiro, liecina VM apkopotā informācija.

Kā ziņots, veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) 24.februārī raidījumā «900 sekundes» paziņoja, ka Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai ir visas maksātnespējas pazīmes. Ministrs sacīja, ka tagad viņam ir jādara viss, lai nepieļautu slimnīcas slēgšanu. Tiks izstrādāts rīcības plāns. «Tas ir viens no mūsu lielākajiem izaicinājumiem. Slimnīcas bilanci, peļņas un zaudējuma aprēķinu apstiprinātā versijā vēl neesam redzējuši, bet slimnīcai ir negatīvs pašu kapitāls,» uzsvēra Belēvičs.

Tai pat dienā preses konferencē Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anita Slokenberga informēja, ka no 2011. līdz 2015.gada sākumam slimnīcai radušies 23,7 miljonu eiro zaudējumi. Viņa gan norādīja, ka slimnīcā nav sācies maksātnespējas process un pagaidām situācija neatbilst nevienai no sešām maksātnespējas pazīmēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu