Kalnietei atteikta iebraukšana Krievijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputātei Sandrai Kalnietei (V), kura ir devusies uz Maskavu, lai piedalītos pagājušās nedēļas piektdienā nogalinātā Krievijas opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova bērēs, šovakar liegta iebraukšana Krievijā. Ieilgušo formalitāšu dēļ deputātei vairs nav bijis iespējas atgriezties Rīgā, tāpēc nāksies nakšņot lidostā uz krēsliem. Ārlietu ministrija paudusi «dziļu sašutumu» par Krievijas rīcību. Savukārt Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs («Saskaņa») Krievijā ieradies bez aizķeršanās.

Kalniete apturēta Maskavas Šeremetjevas lidostā un viņas pase paņemta tuvākai apskatei, bet pēc aptuveni pusotru stundu ilgas gaidīšanas viņai paziņots, ka iebraukšana Krievijā viņai atteikta, «pamatojoties uz kodeksa 27.1 pantu». Kas šajā pantā minēts, viņai nav ticis paskaidrots.

Lidojumu uz Rīgu šovakar vairs nav, tāpēc Kalnieti vedīšot nakšņot uz tranzītzonas kapsulām, kur savulaik palika arī ASV hakeris Edvards Snoudens.

Ap plkst.21.30 pēc Latvijas laika Kalniete nonākusi tranzīta zonā, tomēr pase viņai joprojām nav atdota - to solot atdot pirms izlidošanas. Tāpat atklājies, ka

«Snoudena viesnīcā» vietu vairs nav, tāpēc deputātei nāksies nakšņot uz krēsliem lidostā.

Rīt no rīta Kalniete plāno doties uz Briseli. Viņa norāda, ka par biļeti ir samaksājusi, taču to vēl nav saņēmusi, tāpat kā savu pasi.

«Mums Ņemcovs bija ļoti nozīmīgs. Viņš bija tā Krievija, kādu mēs vēlamies to redzēt. Man ir ļoti žēl, ka nebūs iespēju rīt parādīt pēdējo godu,» aģentūrai LETA atzina Kalniete.

«Acīmredzot Krievija uzskata mani par bīstamu ienaidnieku.»

Latvijas Ārlietu ministrija nekavējoties izplatījusi paziņojumu, kurā pauž dziļu sašutumu par šādu Krievijas lēmumu. «Šāds Krievijas solis izraisa lielu neizpratni, jo ir pretrunā ar elementārajiem humānisma principiem. Minētā

Krievijas rīcība neveicina savstarpējo uzticību un ietekmē divpusējās sadarbības gaisotni,»

teikts paziņojumā.

Atšķirībā no Kalnietes Rīgas mērs Nils Ušakovs («Saskaņa») ir ielaists Krievijā. Ušakovs aģentūrai BNS apstiprināja, ka jau tagad dodas pie Alekseja Venediktova no «Eho Moskvi», lai «šaurā lokā pieminētu Ņemcovu». Savukārt otrdien Ušakovs kopā ar ES valstu vēstniekiem plāno doties uz Saharova centru.

Kalnietei vīza ieceļošanai Krievijā nebija nepieciešama, jo viņai ir diplomātiskā pase.

Šī gan nav pirmā reize, kad Krievijā nav ielaists EP deputāts. Pagājušā gada septembra nogalē Krievijā netika ielaista EP deputāte Rebeka Harmsa. Tolaik Krievijas vēstnieks Eiropas Savienībā (ES) Vladimirs Čižovs paziņoja, ka deputāte iekļauta Krievijā nevēlamo personu sarakstā saistībā ar ES noteiktajiem ierobežojumiem vairākiem Valsts domes deputātiem.

Jau ziņots, ka pēc ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) lūguma uz Ņemcova bērēm dosies ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (V) un Kalniete. Bēres pats pēc savas vēlēšanās apmeklēs arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Kā ziņots, pagājušās nedēļas piektdienas vakarā Maskavas centrā ar vairākiem šāvieniem tika nogalināts Krievijas opozīcijas politiķis Ņemcovs. Slepkavības vietā tika atrastas sešas patronas, Ņemcovam trāpīts četras reizes, viņu nāvējoši ievainojot.

Izmeklētāji izskata visas Ņemcova slepkavības versijas, sestdien paziņoja Maskavas Galvenās izmeklēšanas pārvaldes pārstāvis.

Tiesībsargājošās iestādēs uzskata, ka Ņemcova slepkavība bijusi rūpīgi plānota, tai gatavojušies iepriekš. Viena no versijām ir, ka tā bijusi pasūtījuma slepkavība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu