Konsultāciju grūtniecei pirms aborta varētu nodrošināt psihoterapeits vai cits apmācīts ārsts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Alagich Katya

Deputāti šodien Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē nolēma, ka grūtniecei, kura vēlas veikt abortu, konsultāciju nevar veikt krīzes grūtniecības speciālists, jo šādas profesijas nemaz nav, tā vietā konsultāciju varētu nodrošināt psihoterapeits vai cits apmācīts ārsts.

Apakškomisijas deputāti vienojās likumprojekta «Grozījumi seksuālās un reproduktīvās veselības likumā» punktu, kas nodrošinātu valsts apmaksātu konsultāciju grūtniecei, iesniegt Sociālo un darba lietu komisijai citādā redakcijā.

Deputāti vienojās, ka konsultāciju grūtniecei, kura vēlas mākslīgi pārtraukt grūtniecību, valsts nodrošinās pie psihoterapeita vai pie cita ārsta, kurš ir apmācīts sniegt šādu konsultāciju. Tas varētu būt ginekologs, ģimenes ārsts vai, iespējams, vecmāte.

Tomēr vairāku Saeimas deputātu priekšlikumu, ka konsultācija nodrošināma arī grūtnieces vecākiem vai aizbildņiem, apakškomisijas deputāti ar balsu vairākumu neatbalstīja.

Jau ziņots, ka 10.februārī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē, uzklausot Veselības ministrijas (VM), Ginekologu asociācijas un nevalstisko organizāciju pārstāvjus, deputāti secināja, ka konsultācijai sievietei, kura vēlas veikt abortu, jābūt brīvprātīgai.

Tāpat deputāti un lielākā daļa uz sēdi uzaicināto uzskata, ka speciālistam, kurš bez ginekologa nodrošina šo konsultāciju, būtu jābūt psihoterapeitam.

Kā ziņots, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija bija lūgusi vairākas ministrijas un speciālistus sniegt atzinumus par vairāku deputātu priekšlikumiem grozījumiem Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā.

Viens no priekšlikumiem paredzēja, ka norīkojumu uz grūtniecības pārtraukšanu sievietei, kura izteikusi vēlēšanos mākslīgi pārtraukt grūtniecību, drīkst izsniegt tikai tad, ja saņemts apliecinājums par dalību obligātā konsultācijā, ko sniegusi ar konkrētās grūtniecības pārtraukšanu nesaistīta persona.

Tāpat deputāti piedāvāja līdz 120 stundām pagarināt pārdomu laiku pirms grūtniecības pārtraukšanas, kā arī noteikt, ka grūtniecības pārtraukšanu ginekologs drīkst veikt ne agrāk par 120 stundām pēc grūtniecības pārtraukšanas norīkojuma izsniegšanas, ar izņēmumu, ka ginekologs būs tiesīgs samazināt minētās 120 stundas līdz 72 stundām.

Tika arī izteikts priekšlikums noteikt, ka grūtniecības pārtraukšanu nedrīkst veikt ginekologs (dzemdību speciālists), kurš izsniedzis norīkojumu par grūtniecības pārtraukšanu.

Papildus minētajām deputāti rosināja arī citas izmaiņas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu