Arī trešajai Munkevica lietas tiesnesei – disciplinārlieta

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Arī pret trešo Jūrmalas tiesas tiesnesi Gundegu Lapiņu, kura Raimonda Munkevica lietas izskatīšanas laikā pārkāpa tiesas apspriedes noslēpumu un paralēli skatīja citas lietas, tiks rosināta disciplinārlieta, šovakar vēsta LTV «Panorāma».

Tas izriet arī no pilnā tiesas sprieduma viņas kolēģes Ilzes Freimanes lietā. Tiesnešu disciplinārtiesa skaidri pasaka, ka likums nav atcelts un krimināllietas sprieduma rakstīšanas laikā darīt paralēlus darbus aizliegts.

Bijušā Jūrmalas mēra Munkevica lietu skatīja trīs tiesneses. Divas no viņām laikā, kad to nedrīkstēja, taisīja spriedumus citās lietās, līdz ar to advokāti Munkevicam piespriesto sodu apstrīdēja. Tagad lieta jāskata atkārtoti.

Tiesnese Solvita Glaudāne darbu zaudēja, Ilze Freimane saņēma rājienu, savukārt trešā tiesnese – Gundega Lapiņa – no jebkāda soda bija izsprukusi. Tomēr Latvijas Televīzijas rīcībā nonāca informācija, ka arī viņa tolaik pieņēmusi lēmumus citās lietās.

Pēc notikušā tieslietu ministrs pieprasīja Lapiņas paskaidrojumu. Paralēli ministrijā tika gaidīts pilns Tiesnešu disciplinārtiesas lēmums Lapiņas kolēģes Ilzes Freimanes lietā. Tagad tas saņemts un pasaka - brīdī, kad top viens spriedums krimināllietā, nekādi blakus darbi, tostarp lietu izskatīšanas rakstveidā, nav iespējami. «Disciplinārtiesas lēmums ļoti skaidri pasaka, ka arī rakstveida process ir process un tas nav pieļaujams,» saka Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos Irēna Kucina.

Līdz ar to ir pilnīgi skaidrs, ka arī trešajai tiesnesei būs jāatbild par to pašu, par ko sodītas jau abas viņas kolēģes. «Šis piemērs par Jūrmalu, kur trīs tiesneši skatīja, un tai sekojošā nākamā disciplinārlieta, kur ministrs pieņems lēmumu,» norāda Kucina.

Šis ir pirmais gadījums, kad tiesnešu pieņemto spriedumu apstrīd, pamatojoties uz paralēli spriestām lietām, lai gan Latvijas tiesās tā esot ierasta prakse. Vienkāršāk sakot –

visi zina, ka tiesneši reizē dara vairākus darbus vairākās lietās, bet piever acis.

Citādāk procesi ilgtu bezgalīgi.

Tuvākajā laikā ministrijā sanāks darba grupa, kurai jau uzdots izvērtēt, ko darīt tālāk. Jo disciplinārtiesas lēmumā norādīts, ka tas ir likumdevēja ziņā – atstāt spēkā šo normu, ko lielākā daļa tiesnešu pārkāpj, vai mainīt to, ļaujot sprieduma rakstīšanas laikā paralēli pieņemt lēmumus arī citās lietās.

Jau vēstīts, ka Lapiņa, kas ir viena no trim bijušā Jūrmalas mēra Raimonda Munkevica lietas tiesnesēm, pārkāpusi tiesas apspriedes noslēpumu tieši tāpat kā viņas kolēģes Solvita Glaudāne un Ilze Freimane. Arī Lapiņa sprieduma taisīšanas laikā veikusi vairākas darbības, piemēram, noraidījusi pieteikumus vai pieņēmusi lēmumus citās krimināllietās un civillietās. Līdz šim par to sodītas tikai abas viņas kolēģes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu