Piecu gadu laikā Bērnu slimnīcas Vecāku mājā uzturējušies 2000 bērnu tuvinieki

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

4.martā tika atzīmēta piecu gadu jubileja, kopš Vecāku māja vērusi durvis, lai Bērnu slimnīcas mazo pacientu tuviniekiem nodrošinātu nepieciešamo atbalstu. Jubilejas gadā plānoti vairāki pasākumi.

Pateicoties SIA «Maxima Latvija» iniciatīvai, turpmāko divu gadu laikā tiks segti Vecāku mājas ikmēneša izdevumi.

Piecu gadu laikā Vecāku mājā nakšņojuši un atbalstu saņēmuši vairāk nekā 2000 bērnu tuvinieki. Vidēji katru mēnesi Vecāku mājas telpās apmetas 65 mazo pacientu radinieki, kuri slimnīcā uzturas 3 – 4 dienas. Visvairāk Vecāku mājas telpās uzturējušās pacientu mammas – 60%, savukārt gandrīz 32% no tuviniekiem bijuši tēti. Vairāk nekā 100 brīvprātīgie darbinieki un mājā strādājošie speciālisti – psihologs, kapelāns, kā arī sociālais darbinieks un sociālais pedagogs – snieguši palīdzību ģimenēm no visas Latvijas, kā arī ārvalstīm.

Foto: Publicitātes foto

«Pasaulē ir ap 400 Vecāku māju, tomēr katrā valstī sabiedrības vajadzības un iespējas atšķiras. Mūsu mājā ir 8 istabas ar 21 gultas vietu un vecākiem ir jārēķinās, ka viņi būs kopā ar kādu citu vecāku. Vienā istabā dzīvojot, vecāki viens otru atbalsta, kopā brokasto vai vakariņo, vakarā pārrunā ikdienu un pārdzīvojumus. Izrakstoties no Vecāku mājas, vecāki visvairāk novērtē darbinieku un brīvprātīgo cilvēcīgo klātbūtni un interesi par viņiem,» pieredzētajā dalās Vecāku mājas vadītāja Ilze Jozena.

Bērnu slimnīcas galvenā māsa Inita Stūre-Stūriņa uzsver, ka Vecāku māja darbojas kā oāze, kurā vecāki var atgūt spēkus un atpūsties, lai atkal celtos un būtu atbalsts savam bērnam ārstniecības un aprūpes procesā: «Jebkura slimība pārtrauc ierasto dzīves ritmu, bet ievērojami sarežģītāk, ja slimība skar bērnu. Pacientu vecāki ir pakļauti stresam un situācijām, kurās jāspēj saglabāt līdzsvarotību, lai arī bieži pavada sajūta, ka tas ir pats grūtākais uzdevums.»

Foto: Publicitātes foto

Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa norāda, ka Vecāku mājas uzturēšana un apsaimniekošana, par ko rūpējas fonds, šo gadu laikā ir bijis vislielākais izaicinājums, jo līdzekļu piesaiste notikusi pēc dažādu atbalstītāju iespējām.«Esam pateicīgi visiem atbalstītājiem, kuri nav lieguši savu palīdzību. Šo piecu gadu laikā vienmēr ir bijusi nedrošības sajūta par to, vai izdosies piesaistīt līdzekļus un mājas durvis varēs būt atvērtas vecākiem, tāpēc īpaši liels prieks ir par to, ka jubilejas gads nācis ar ļoti vērtīgu dāvanu – Vecāku māja ir ieguvusi ilgtermiņa atbalstītāju SIA «Maxima Latvija»,» stāsta Liene Dambiņa, norādot, ka Vecāku mājas ikmēneša izdevumi sasniedz 5000 eiro.

SIA «Maxima Latvija» vadītāja Jeļena Kondrašova ir gandarīta par sākto sadarbību ar Bērnu slimnīcas fondu un Vecāku māju: «Mēs esam priecīgi, ka varam iesaistīties un sniegt palīdzību ģimenēm, kurās bērniņiem ir radušās veselības problēmas, apzinoties gan vajadzību pēc šādas vietas, gan arī nepieciešamību bērnam būt kopā ar tuviniekiem, lai atveseļošanās process noritētu veiksmīgāk.» Jeļena Kondrašova arī norāda, ka uzņēmuma vēlme atbalstīt Vecāku māju nav nejauša – nesen SIA «Maxima Latvija» sākusi ģimeņu atbalsta programmu «Augošai Latvijai», kas apkopo dažādas uzņēmuma iniciatīvas un sadarbības projektus šajā jomā, un kuras galvenais vadmotīvs ir par sakārtotu, drošu un labvēlīgu vidi ģimenēm.

Vecāku māja tika atklāta 2010.gadā. Tā tika renovēta un izveidota, pateicoties sabiedrības ziedojumiem, mājas rekonstrukcijā un iekārtošanā ieguldot vairāk nekā 550 000 eiro. Kā jau minēts iepriekš, jubilejas gadā ieplānoti arī vairāki pasākumi – 1. jūnijā par godu Starptautiskajai bērnu aizsardzības dienai tiks rīkoti Bērnu slimnīcas dārza svētki, savukārt gada nogalē paredzēta konference par atbalsta personāla lomu veselības aprūpē ar pasaules mēroga lektoru dalību. Plašāka informācija par šiem pasākumiem vēl sekos.

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu