Rīgas domes Birokrātijas apkarošanas centrs vērtē pretkorupcijas plāna izpildi «Rīgas satiksmē»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas domes Birokrātijas apkarošanas centrs (BAC) vērtē pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» (RS) pretkorupcijas pasākumu plāna izpildi.

Maijā BAC secinājumi tiks vērtēti Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejā. Tās priekšsēdētājs Dainis Turlais (GKR) šodien uzdevis paātrināt plāna rezultātu izvērtējumu saistībā ar domes nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai/LNNK» deputātu frakcijas - Ritvara Jansona, Kārļa Dombrovska un Jāņa Ata Krūmiņa - iesniegumu. Tajā lūgts komitejā skatīt pretkorupcijas plāna izpildes izvērtējumu RS saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem mazgāšanas līdzekļu iepirkumā.

Sēdē RS Administratīvo resursu pārvaldības direktore Elīna Epalte-Drulle sniedza ziņojumu par RS dienesta pārbaudē saistībā ar mazgāšanas līdzekļu iepirkumiem konstatēto. Viņa pastāstīja, ka

ne pārkāpumi mazgāšanas līdzekļu iepirkumos, ne arī interešu konflikti, noslēdzot iepirkuma līgumus, nav konstatēti.

Tikmēr BAC vadītājs Sergejs Novikovs norādīja, ka pašlaik BAC nevar komentēt medijos izskanējušo informāciju par pārkāpumu, jo pats pārkāpums nav konstatēts - publiski izskanējusi informācija, balstoties vienas personas teiktajā.

Arī komitejas priekšsēdētājs Turlais sacīja, ka pats pārkāpuma fakts nav konstatēts. «

Mēs pašlaik strādājam ar publiskajā telpā izskanējušu skandālu, kura pamatā ir viens viedoklis,» norādīja Turlais,

uzsverot, ka pašlaik svarīgi ir, lai atbildīgie dienesti - Valsts policija un Valsts ieņēmumu dienests, kā arī BAC - izvērtē materiālus un komitejai ziņo par konstatēto.

Opozīcijas deputāti sēdē pauda neizpratni, kādēļ RS nevar viņiem izsniegt vairākkārtīgi pieprasītos līgumus, kas noslēgti par mazgāšanas līdzekļu iegādi. RS Administratīvo resursu pārvaldības direktore Epalte-Drulle skaidroja, ka RS ir izstrādāti iekšējie normatīvi, kas regulē noteiktas informācijas pieejamību atbilstošā pakāpē, un

deputātu pieprasītajiem dokumentiem bijis ierobežotas pieejamības statuss.

Turlais sacīja, ka deputāti ir tiesīgi lūgt un saņemt lēmumu pieņemšanā nepieciešamo informāciju, tomēr dokumenti šajā gadījumā tik tiešām esot sensitīvs materiāls, ko uzņēmums ir tiesīgs liegt uzrādīt.

Tāpat Turlais BAC pārstāvjiem piekodināja plānotajā RS pārbaudē pievērst īpašu uzmanību iepirkumiem.

Tikmēr BAC vadītājs Nikovs atgādināja, ka jau iepriekš RS veiktajā pārbaudē pastiprināta uzmanība tika pievērsta iepirkumiem, jo

trīs gadu laikā deviņos gadījumos iepirkuma rezultāti tikuši apstrīdēti, bet četros gadījumos Iepirkumu uzraudzības birojs aizliedzis slēgt līgumu.

Viņš arī sacīja, ka toreiz BAC izstrādāja ieteikumus, kas uzņēmumam veicami, lai mazinātu pārkāpumu riskus iepirkumu jomā.

Kā ziņots, RS dienesta pārbaudē par mazgāšanas līdzekļu iepirkumu nekādus pārkāpumus nav konstatējusi - visi mazgāšanas līdzekļu iepirkumi notikuši atbilstoši ārējiem un iekšējiem normatīviem, preses konferencē 16.februārī paziņoja Epalte-Drulle.

Tomēr uz laiku, kamēr citās valsts institūcijās - prokuratūrā un ieņēmumu dienestā - notiek izmeklēšana saistībā ar šo jautājumu, no 16.februāra lemts atstādināt no darba pienākumu pildīšanas RS Tehniskās kontroles daļas priekšnieka vietnieku Vjačeslavu Stunžānu, kurš, kā ziņoja «Nekā personīga», bijis iesaistīts iespējamā krāpšanas shēmā.

TV3 raidījums «Nekā personīga» 1.februārī vēstīja, ka RS, iespējams, notikusi krāpšana saistībā ar tīrīšanas līdzekļu iegādi - esot maksāts par ķīmiskajiem līdzekļiem, kuru vietā to iepakojumos piegādāts ūdens.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu