Lai mazinātu neizskatīto lietu apjomu, vajadzīgs vairāk tiesnešu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai mazinātu lietu atlikumu Augstākas tiesas (AT) Civillietu departamentā būtu nepieciešams palielināt tiesnešu skaitu, AT plēnumā norādīja AT Civillietu departamenta priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja Edīte Vernuša.

Vernuša ziņojumā par departamentu darbu norādīja, ka, lai izskatītu lietu atlikumu, jau šobrīd būtu nepieciešams palielināt tiesnešu skaitu līdz 17 tiesnešiem.

Savukārt AT Senators Jānis Neimanis izteica priekšlikumu, ka varētu palielināt tiesnešu palīgu skaitu. Citās valstīs katram tiesnesim ir pat divi, trīs palīgi un nevajadzētu aizrauties ar tiesnešu skaita palielināšanu, teica Neimanis.

Vernuša pauda viedokli, ka priekšlikums par palīgiem ir labs ierosinājums. Tāpat viņa piebilda, ka lietu atlikuma mazināšana būs četru līdz piecu gadu posmā.

Neimanis arī izteica priekšlikumu, ka Krimināllietu departaments varētu Civillietu departamentam «nodot» divus tiesnešus.

Lietu atlikums uz 2014.gada beigām veidoja 2085 lietas. Salīdzinoši 2013.gadā tās bija 1852 lietas, bet 2012.gadā - 1455 lietas.

2014.gadā vidējais lietu izskatīšanas ilgums bija 17,2 mēneši. Prioritāte lietu izskatīšanai - darba strīdu lietas, bērnu tiesību aizsardzības lietas.

Kasācijas kārtībā pērnajā gadā Civillietu departaments izskatīja 1337 lietas, kas ir par piecām lietām mazāk nekā 2013.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu