Ceturtdaļu Latvijas iedzīvotāju satrauc paredzamā vīriešu dzīves ilguma samazināšanās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

23% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka viena no vissteidzīgāk risināmajām problēmām dzimumu nelīdztiesības sfērā ir paredzamā vīriešu dzīves ilguma samazināšanās, liecina jaunākie Eirobarometra dati.

Latvijā šis rādītājs ir trešais lielākais, trīs reizes pārsniedzot vidējos Eiropas Savienības (ES) rādītājus, kur šis jautājums uztrauc tikai 8% iedzīvotāju. Latvijā šo problēmu par vienu no prioritārajām risināšanai uzskata 28% vīriešu, kā arī 19% sieviešu.

Par svarīgāko problēmjautājumu dzimumu nelīdztiesības sfērā gan Latvijā, gan arī vidēji ES atzīta vardarbība pret sievieti. Latvijā šo par prioritāri risināmu problēmu uzskata 55% sieviešu un 45% vīriešu. Salīdzinājumam - piemēram, Lielbritānijā šo par būtisku problēmu sauc pat 58% vīriešu, bet šīs valsts sievietes to par risināmu problēmu sauc retāk nekā Latvijā (52%).

43% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka jārada risinājumi, kā cīnīties ar to, ka par vienu un to pašu darbu sievietes saņem mazāku samaksu nekā vīrieši. Sievietes šo par svarīgu problēmu nosaukušas biežāk nekā vīrieši.

Latvijas iedzīvotājus satrauc arī dzimumu stereotipi, kas radušies no iesakņojušiem priekšstatiem par sieviešu un vīriešu lomu. Ja vidēji ES šo par problēmu atzīst katrs ceturtais, tad Latvijā šo par risināmu jautājumu uzskata 22% iedzīvotāju.

Vairāk nekā vidēji Eiropā Latvijā uztraucas par nevienlīdzīgu mājas darbu sadalījumu starp vīrieti un sievieti. Ja šī problēma aktuāla 14% ES iedzīvotāju vidū, tad Latvijā par to satraucas 17%, turklāt šo par problēmu gandrīz divreiz biežāk sauc Latvijas sievietes, nevis vīrieši.

Vidēji 12% ES iedzīvotāju uzskata, ka jārisina problēma ar no izglītības iestādēm atskaitīto zēnu lielāku īpatsvaru. Latvijā šo par problēmu atzīst tikai katrs divdesmitais.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu