Sāk sociālo kampaņu par trešo valstu pilsoņu integrāciju Latvijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sabiedrības integrācijas fonds sācis sociālu kampaņu «Savi cilvēki», kuras mērķis ir sekmēt Latvijas sabiedrības izpratni trešo valstu pilsoņu integrācijai Latvijā.

SIF sekretariāta vadītāja Aija Bauere uzsvēra: «Mums ir jālauž sabiedrībā iesakņojies stereotips, ka trešo valstu pilsoņi Latvijā ir kaut kas neiederīgs. Tādēļ ar šo kampaņu «Savi cilvēki» mēs aicinām mūsu valsts iedzīvotājus nedalīt savējos vai svešajos. Mēs dzīvojam ļoti dinamiskā laikā un,

manuprāt, bez cieņas pret daudzveidību mums būs ļoti grūti panākt vienotību.»

Pasākumā piedalījās arī kampaņas vēstneši – pazīstamais mūziķis Igo un sociālā tīkla «Draugiem.lv» runasvīrs Jānis Palkavnieks. Igo, prezentējot kampaņas plakātu, kur mūziķis iejuties ķīnieša «ādā», stāstīja, ka savā mūziķa karjerā vienmēr vadījies tikai un vienīgi pēc cilvēka cilvēciskajām un profesionālajām īpašībām, nepievēršot vērību viņa nacionalitātei: «Latvijā gan kādreiz, gan tagad ir daudz spilgtu mūziķu, spilgtu mūzikas personību, kuru tautība nav latvietis, taču viņi, nenoliedzami, ir mūsējie un pilnīgi noteikti – Latvijas mūziķi, reprezentējot Latviju kā muzikālu valsti,» teica Igo. «Es piekritu piedalīties šajā kampaņā viena iemesla dēļ – mēs pārāk daudz un pārāk bieži meklējam negatīvo citos cilvēkos. Un pārāk bieži dalām cilvēkus savējos un svešos.»

Vēl viena kampaņas vēstnese ir olimpiskā medaļniece, kamaniņu braucēja Elīza Tīruma, kas par savu dalību kampaņā saka tā: «Pazīstu daudzus sportistus, kuri nav latvieši, bet ir ļoti lieli Latvijas valsts patrioti. Piemēram, mūsu skeletonistu treneris un kādreizējais bobsleja pilots Mihails Arhipovs, arī daudzi citi – viņi bieži vien ir pat lielāki patrioti nekā latvieši,» par pozitīvajiem piemēriem stāsta Elīza, kas kampaņas plakātos būs redzama Ukrainas tautastērpā. «Nereti lasot, piemēram, komentārus internetā par sporta tēmām,

esmu ļoti pārsteigta – cilvēkos ir tāds negatīvisms un pat ļaunums,

jo kā var nosaukt sportistu, kas tikko cīnījies sporta arēnā un pārstāvējis kādu no Latvijas komandām, par kaut kādu svešo, kurš gandrīz vai speciāli iegāž mūsējos?» iemeslus savai dalībai kampaņā min pazīstamā kamaniņu braucēja.

Sabiedrības informēšanas kampaņā «Savi cilvēki» galvenais akcents ir likts uz Latvijas sabiedrības iepazīstināšanu ar starpkultūru daudzveidību, uzlabojot savstarpējo sapratni starp trešo valstu pilsoņiem un Latvijas sabiedrību, mazinot aizspriedumus un veicinot toleranci pret dažādo. Kampaņā ir iesaistīti gan Latvijā pazīstami cilvēki no mūsu pašu vidus, gan tie trešo valstu pilsoņi, kuri veiksmīgi integrējušies mūsu sabiedrībā, uzskatot Latviju par savām otrajām mājām. Atklāšanas pasākumā piedalījās arī ukrainiete, ekonomikas zinātņu doktore un ISMA augstskolas asociētā profesore Viktorija Rjaščenko, kura Latviju sauc par savām otrajām mājām: «Kamēr tu neiemīlēsi valsti, kurā dzīvo, šī valsts nemīlēs tevi.

Ir jāizdara pirmais solis – jāiemīl zeme, valsts, cilvēki. Un tad viņi atbildēs ar to pašu.

Latvija ir brīnišķīga un skaista zeme, te dzīvo inteliģenti cilvēki, un tāpēc droši varu teikt – šeit ir manas ģimenes mājas.»

Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) datiem

šobrīd Latvijā ir 70 343 citu valstu pilsoņi, kuri savu dzīvi un darbu saista ar Latviju.

Sabiedrības informēšanas kampaņas ietvaros notiks vairākas aktivitātes, piemēram, akcija «Vienas asinis tev un man» sadarbībā ar Valsts asinsdonoru centru, kuras laikā ziedot asinis tiks aicināti gan trešo valstu pilsoņi, gan Latvijas iedzīvotāji, uzsverot, ka neatkarīgi no mūsu rases, dzimuma vai sabiedriski politiskajiem uzskatiem mums visiem ir iespēja būt savstarpēji noderīgiem un krīzes brīžos sniegt palīdzīgu roku. Kampaņā «Savi cilvēki», kas notiks līdz jūnija beigām, paredzēti arī vairāki publiskie un interaktīvie pasākumi, kuros Latvijā dzīvojošie trešo valstu pilsoņi rādīs savas prasmes un demonstrēs savas nacionālās kultūras daudzveidību, kā arī kopā ar pašmāju dažādu profesiju pārstāvjiem iesaistīsies kopīgu projektu realizācijā, aptverot dažādas dzīves jomas – mūziku, pavārmākslu, sporta sacensības u.c. Savukārt kampaņas vizuālie materiāli tiks izvietoti Rīgas un citu Latvijas pilsētu vides reklāmu stendos, sabiedriskajā transportā, skolās, bibliotēkās, SIF un Valsts asinsdonoru centra informācijas izvietošanas vietās.

Sabiedrības integrācijas fonda projekta «Nacionālais integrācijas centrs» sociālā kampaņa «Savi cilvēki» tiek finansēta Eiropas trešo valstu valstspiederīgo integrācijas fonda 2013. gada programmas ietvaros.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu