VID: Nelegālās cigaretes no Baltkrievijas ir visas Eiropas problēma

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ņemot vērā Baltkrievijā ražoto nelegālo cigarešu plūsmas intensitāti, Valsts ieņēmumu dienests (VID) atbalsta Lietuvas kolēģu centienus pievērst pastiprinātu uzmanību Latvijas un Polijas robežai, jo Baltkrievijas izcelsmes nelegālās cigaretes pēdējo gadu laikā kļuvušas par visas Eiropas Savienības problēmu, informē VID.

Latvijas VID uz šo tendenci reaģēja savlaicīgi, jau saņemot pirmos signālus.

Atsaucoties uz medijos izskanējušo informāciju par to, ka Lietuvas muita pastiprina kontroli uz Latvijas robežas nelegālās cigarešu plūsmas dēļ, VID norāda, ka saskaņā ar «Nilsen Company» veikto analītisko pārskatu par cigarešu apriti Latvijā konstatēts, ka pēdējos divus gadus 69% no kopējā nelegālo cigarešu patēriņa veido tieši Baltkrievijas cigaretes.

Savlaicīgi reaģējot uz šo tendenci, Latvija jau pirms vairākiem gadiem pastiprināja kontroles pasākumus uz Latvijas-Baltkrievijas robežas. Rezultātā respektablais KPMG «Project Sun» atzinums atklāj, ka Latvija ierindojusies to piecu valstu starpā, kurās pēdējo astoņpadsmit mēnešu laikā vērojama stabila nelikumīgā cigarešu patēriņa samazināšanās par 1,8%.

VID atzīmē, ka iepriekš KPMG pētījumā tika secināts - laika posmā no 2009. līdz 2013.gadam nelegālo Baltkrievijas izcelsmes cigarešu invāzija pieaugusi no trim līdz vienpadsmit valstīm. Izplatība tik plašā Eiropas reģionā norāda, ka šādu mērogu vairs nevar vērtēt kā atsevišķu valstu problēmu.

VID atzīmē, ka starp Latvijas un Lietuvas tiesībaizsardzības iestādēm un muitas dienestiem ir ilgstoši laba sadarbība gan ikdienas informācijas apmaiņas jomā, gan veicot atsevišķus kontroles pasākumus un izmeklēšanu krimināllietās, tostarp ir izstrādāts «Baltijas valstu muitas dienestu savstarpējās sadarbības plāns 2014.-2016.gadam», kura gaitā tiek plānoti kontroles pasākumi un kopīgas operācijas.

Uz Latvijas robežas 2014.gadā ir izņemti 73 miljoni cigarešu. Liela daļa no šīm cigaretēm ir ar Baltkrievijas akcīzes markām. Tās tika mēģināts ievest Latvijā gan pa dzelzceļu, gan ar kravas automašīnām un vieglo autotransportu, gan pār «zaļo robežu», gan ar plostiem pāri Daugavai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu