ECT pērn Latvijai likusi atlīdzībās samaksāt 1,33 miljonus eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) pērn savos spriedumos Latvijai likusi atlīdzībās samaksāt 1,33 miljonus eiro, liecina informatīvais ziņojums par Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās darbu 2014.gadā, kuru 24.martā skatīs valdība.

ECT 2014.gadā Latvijas lietās kopumā pasludinājusi 34 nolēmumus, no kuriem 16 lietās tika atzīts viens vai vairāki Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas pārkāpumi. Kopumā atlīdzībās 2014.gadā ECT piesprieda 1 330 640 eiro.

Tiesa pērn ir lūgusi sniegt Latvijas valdības atbildes pozīciju 29 jaunās lietās, kas ir gandrīz divreiz vairāk nekā 2013.gadā, kad valdības pozīcija tika lūgta 17 lietās.

Latvijas pārstāvis ECT pērn turpinājis darbu pie Tiesas nolēmumu izpildes, sagatavojot, atjaunojot un papildinot informāciju par tiesas spriedumu izpildi 24 lietās. Divās lietās 2014.gadā Eiropas Padomes Ministru komiteja ir pieņēmusi galīgo rezolūciju, atzīstot attiecīgos ECT spriedumus par izpildītiem.

Kopš 1997.gada jeb kopš konvencijas spēkā stāšanās Latvijā ECT ir pieņēmusi 246 nolēmumus Latvijas lietās, no kuriem lielākā daļa - 113 - nolēmumi ir lēmumi, ar kuriem lietas izskatīšana izbeigta, nevērtējot sūdzību pēc būtības. No ECT pieņemtajiem 92 spriedumiem Latvijas lietās 14 lietās nav konstatēts neviens konvencijas vai tās protokolu pantu pārkāpums. Šie dati liecina par to, ka 2014.gada nogalē Latvijas valdībai labvēlīgo nolēmumu skaits, salīdzinājumā ar lietām, kurās ECT ir konstatējusi konvencijas vai tās protokolu pārkāpumus, ir nedaudz lielāks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu