«Rīgas satiksme» ir par jaunās e-kartes ieviešanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

24. martā Ministru kabinets plānoja izskatīt jaunās e-karšu sistēmas ieviešanu sabiedriskajā transportā visā Latvijā, tomēr šis jautājums atlikts izskatīšanai uz nākošo nedēļu. Reaģējot uz TVNET pirmdienas, 23. marta, publikāciju «Vai valdība lobē vienu banku, ieviešot jauno e-karšu sistēmu?», Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija (LPPA), kas uzdodas par visu Latvijas pasažieru pārvadātāju, tai skaitā Rīgas pašvaldības (RP) SIA «Rīgas Satiksme» interešu aizstāvi, pauž sašutumu, jo atbalsta jaunās, vienotās e-karšu sistēmas ieviešanu Latvijā.

«Saistībā ar publiski izskanējušo maldinošo internetā publicēto paziņojumu, kuru parakstījuši biedrības «Rīgas aktīvo senioru alianse», invalīdu un viņu draugu apvienības «Apeirons», Kurzemes rajona pensionāru apvienības un cilvēku ar īpašām vajadzībām biedrības «Motus Vita» vadības pārstāvji, par jaunās e-kartes sistēmas ieviešanu Latvijā, vēršam jūsu uzmanību, ka paredzētajos grozījumos netiek skartas pensionāru intereses vai tiesības, bankas karšu saņemšana un izmantošana būs bezmaksas, atvieglojuma saņēmējam kontā nebūs nepieciešams noguldīt depozītu vai naudas summu, lai apmaksātu braucienu, un, pērkot biļeti starppilsētu transportā, biļeti varēs iegādāties bez komisijas maksas,» norāda LPPA vadība.

Asociācija skaidro, ka jaunās e-kartes, kas būs piesaistītas bankām, atvieglos pasažieru pārvadātāju darbu: mazāka slodze klientu apkalpošanas centros, mazināsies vadītāju darba slogs, jo tiks ieviesti bezskaidras naudas darījumi sabiedriskajā transportā, netiks izpausta informācija par pasažieriem un citi svarīgi jauni ieguvumi.

Kā ziņojām, anonīma persona, kas sevi dēvē par Valdi, TVNET skaidro, ka no valdības puses tiek veikts bankas lobijs, jo Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas dēls strādājot bankā, bet kā veiksmīgi ieviestu pilotprojektu valdība pasniedz Jelgavnieku karti, ko apkalpo Norvik banka. Turklāt Jelgavnieku kartes sistēmas ieviesējs ir premjerministres padomnieks Normunds Bergs. Uzskaitītie aspekti liecina par interešu konfliktu, domā Valdis.

Savukārt Autotransporta direkcijas pārstāvis Egons Ālers uzskata, ka valdība neizskata visus jaunās e-kartes ieviešanas risinājumus.

Jelgavas dome, kuras e-karte Latvijas valdībai kalpo kā paraugs, TVNET apliecina, ka Jelgavā, ieviešot Jelgavnieku karti, ir mazinājušās zaudējumu kompensācijas izmaksas.

«Jelgavas pilsētas pašvaldības dotācija zaudējumu kompensācijai pašvaldības SIA «Jelgavas autobusu parks» šogad plānota 945 282 eiro apmērā, kas ir par 48,1% mazāk nekā 2014.gadā (1 821 917 eiro). Šie līdzekļi tiks izlietoti, lai segtu autobusa biļetes cenas pašizmaksas starpību un finansētu atlaides vairākām iedzīvotāju grupām,» atklāj Jelgavas domes pārstāve Egita Veinberga.

Ministru kabineta pārstāve Signe Znotiņa-Znota TVNET norāda, ka jautājumu par jaunās e-karšu sistēmas ieviešanu, valdība lems nākošo otrdien.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu