Latvijas iedzīvotāji ECT pērn visbiežāk sūdzējušies par tiesu procesu netaisnīgumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pagājušajā gadā Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) saņemtajās lietās vislielāko īpatsvaru nemainīgi veidoja sūdzības par tiesību uz taisnīgu tiesu iespējamiem pārkāpumiem Latvijā dažādos aspektos, liecina informatīvais ziņojums par Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās darbu 2014.gadā.

ECT saņēmusi sūdzības par tiesvedības ilgumu civilprocesā un administratīvajā procesā, procesa taisnīgumu un pušu līdztiesību, kā arī tiesībām uz aizstāvību kriminālprocesā. Kaut arī lielākā daļa sūdzību skar tiesību uz taisnīgu tiesu aspektus, kuros jau pastāv ECT labi iedibināta judikatūra, dažās sūdzībās ir iekļauti arī līdz šim neskatīti jautājumi, piemēram, par tiesvedības ilgumu administratīvajās tiesās, skaidrots ziņojumā.

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu 2014.gadā ECT ir pieaudzis sūdzību skaits par tiesību uz personisko brīvību un drošību pārkāpumiem, kas no 2014.gadā saņemtajām ir proporcionāli otrā lielākā sūdzību kategorija. Ziņojumā arī skaidrots, ka tās ir sūdzības par apcietinājuma pamatojumu un tiesiskuma kontroli kriminālprocesā, kā arī sūdzības par aizturēšanas pamatojumu un kontroli saistībā ar medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu, par ievietošanu sociālās aprūpes centrā un par aizturēšanu imigrācijas kontekstā.

Tāpat, līdzīgi kā iepriekšējos gados, joprojām tiek saņemtas sūdzības par valsts amatpersonu iespējamo vardarbību un iespējamās vardarbības izmeklēšanas efektivitātes trūkumu, kā arī par iespējamo apdraudējumu pilsonības zemē personas izraidīšanas gadījumā.

Tomēr atšķirībā no 2013.gada 2014.gadā ir saņemtas arī sūdzības par tiesībsargājošo iestāžu darbību atbilstību Konvencijas 8.pantā ietvertajām garantijām uz privātās un ģimenes dzīves neaizskaramību kratīšanas un izraidīšanas kontekstā.

Ziņojumā arī uzsvērts, ka joprojām ir aktuāls jautājums par personas tiesību uz vārda brīvību ierobežošanas pamatotību un samērīgumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu