Saeimā lems par ieceri dubultot valsts finansējumu politiskajām partijām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Inkēns/Saeimas kanceleja

Saeima šodien pirmajā lasījumā konceptuāli lems par ieceri dubultot valsts finansējumu partijām un kritēriju pastiprināšanu dalībai vēlēšanās.

Pašlaik Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likums nosaka, ka valsts budžeta finansējumu piešķir politiskajam spēkam, par kuru iepriekšējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju, 0,71 eiro apmērā kalendārā gada laikā par katru iegūto balsi. Savukārt

grozījumi to paredz mainīt uz 1,42 eiro par katru iegūto balsi.

Likumprojekts arī paredz atteikties no līdzšinējiem naudas tērēšanas ierobežojumiem, bet paredzēt, ka valsts piešķirto finansējumu partija var izmantot savas politiskās un saimnieciskās darbības nodrošināšanai.

Finanšu ministrija (FM) norāda, ka 2015.gadam un turpmākajiem gadiem finansējums partiju finansēšanai no valsts budžeta ir paredzēts 613 625 eiro apmērā katru gadu. Dubultojot finansējumu partijām, ik gadu no valsts budžeta papildus būs nepieciešami 613 625 eiro.

FM savā atzinumā par likumprojektu vērš uzmanību, ka tajā nav norādīts, kad paredzēta izmaiņu spēkā stāšanās. Valsts budžeta iespējas papildu finansējuma piešķiršanai būs zināmas šā gada vasarā, kad 4.augustā valdībā paredzēts izskatīt FM sagatavoto informatīvo ziņojumu «Par makroekonomisko rādītāju, ieņēmumu un vispārējās valdības budžeta bilances prognozēm 2016.-2018.gadā».

Tāpat deputāti lems par likumprojektiem, kas paredz, ka

Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanās varēs piedalīties partijas, kurās ir vismaz 500 biedru.

Pašlaik politisko partiju likumā noteikts, ka tās var dibināt ne mazāk par 200 biedriem. Paredzēts arī noteikt, ka

Saeimas vēlēšanās varēs piedalīties partijas, kuras dibinātas ne vēlāk par vienu gadu pirms vēlēšanām.

Šie likumprojekti izstrādāti, ņemot vērā Valsts prezidenta Andra Bērziņa ierosinājumu politisko partiju sistēmas izmaiņām. Bērziņš Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK) iesniedza likumdošanas iniciatīvu, kas pamatojas uz prezidenta izveidotās Ekspertu grupas pārvaldības pilnveidei ziņojumu «Politisko partiju sistēmas pilnveidošanas iespējas».

Ziņojumā iekļauta situācijas analīze un priekšlikumi, un tas izstrādāts ar mērķi stiprināt un veidot atbildīgākas politiskās partijas, bez kurām demokrātiska valsts nevar pastāvēt. Lai veicinātu diskusijas un konstruktīvu darbu likumprojektu izstrādē, iniciatīvā iekļautas arī vairākas iespējamo normatīvo aktu grozījumu redakcijas.

Likumprojektus, kas paredz šīs izmaiņas, parakstījuši visu koalīcijas partiju pārstāvji

- Augusts Brigmanis (ZZS), Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK), Gundars Daudze (ZZS), Edvards Smiltēns (V) un Solvita Āboltiņa (V).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu