Saeima atzinīga par tiesībsarga ziņojumu par 2014.gadu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Inkēns, Saeimas Kanceleja

Saeima ceturtdien uzklausīja tiesībsarga 2014.gada ziņojumu par cilvēktiesībām un labas pārvaldības aktualitātēm Latvijā. Tradicionālajās debatēs pēc tiesībsarga ziņojuma deputāti slavēja tiesībsarga ziņojumu.

Ivars Brīvers (Latvijas Reģionu apvienība) ironiski norādīja, ka «tas ir labākais tiesībsarga ziņojums, jo tas ir vienīgais, ko esmu lasījis». «Ja nopietni, tad ziņojumā bez liekvārdības sniegti labi priekšlikumi par konkrētām izmaiņām likumos, lai veicinātu cilvēku labklājību šī vārda īstajā un dziļākajā nozīmē,» viņš teica.

Arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Inese Laizāne (Nacionālā apvienība) debatēs atzinīgi vērtēja tiesībsarga ziņojumu, norādot: «Daudzas atziņas un priekšlikumus tiesībsarga ziņojumā es uztveru kā ceļamaizi mums - Saeimas deputātiem».

Tiesībsargs atzīst, ka arī 2014.gadā cilvēktiesību un labas pārvaldības jomās ir vērojamas gan pozitīvas pārmaiņas, gan situācijas, kurās nav izdevies panākt vēlamo rezultātu. Ziņojums aptver četras jomas: bērnu tiesības, pilsoniskās un politiskās tiesības, sociālās, ekonomiskās un kultūras tiesības, kā arī tiesiskā vienlīdzība.

Tiesībsargs Juris Jansons atzinis, ka nereti ir tā, ka ar normatīvo regulējumu viss ir kārtībā, bet prakse ir prettiesiska. Viņš arī iepriekš norādījis, ka pērnā gada novitāte ir tiesības uz mājokli.

Izvērtējot bērnu tiesību jomu, tiesībsargs tostarp atzinis, ka valstī beidzot ir izstrādāta deinstitucionalizācijas stratēģija jeb plāns, kā panākt pakāpenisku bērnu ārpusģimenes aprūpes iestāžu likvidāciju un sekmēt alternatīvos ārpusģimenes aprūpes veidus, tomēr pāreja uz alternatīvo aprūpi notiek pārāk lēni. Latvijā ārpusģimenes aprūpē atrodas 7967 bērni, no tiem 1760 bērniem aprūpe tika nodrošināta bērnu aprūpes iestādē.

Ziņojumā uzsvērts, ka 2014.gada septembrī tika pieņemts normatīvais regulējums, kas regulē piespiedu līdzekļu un citu ierobežojumu piemērošanu psihoneiroloģiskajās slimnīcās, jo kā viena no būtiskākajām problēmām ilgstoši bijusi tā, ka garīgās veselības jomā nav atbilstoša normatīvā regulējuma.

Saistībā ar sociālās, ekonomiskās un kultūras tiesībām ziņojumā tostarp minētas izmaiņas kapitāla indeksa piemērošanā aprēķinot pensiju. Birojs informē, ka izskata pārbaudes lietu par kompensējamo medikamentu pieejamību iedzīvotājiem gan attiecībā uz kvotām, gan augstiem līdzmaksājumiem.

Iesniegumos birojam par taisnīgu tiesu problēmu aspekti vēl arvien galvenokārt skar lietu izskatīšanas saprātīgus termiņus. Šī problemātika attiecas gan uz krimināllietu, gan civillietu un administratīvo lietu izskatīšanu, sacīts ziņojumā.

Tiesībsarga birojs veica izpēti, vai valstī ir pietiekami efektīvs tiesību aizsardzības mehānisms gadījumā, ja anonīmie komentāri internetā aizskāruši personas godu un cieņu. Neraugoties uz grozījumiem normatīvajā regulējumā, praksē vēl ir neskaidrības.

Tiesībsarga birojs pērn saņēma satraucošus iesniegumus no iedzīvotājiem, kuros tie norādīja uz namīpašnieku prettiesiskām metodēm, lai mājas iedzīvotāji atbrīvotu dzīvokli. Valsts policija ir izstrādāja vadlīnijas policijas darbiniekiem, kā šādās situācijās rīkoties.

Bieži vien Tiesībsarga birojā tiek saņemti iedzīvotāju iesniegumi par traucējošu trokšņu un kaitīgu smaku nelabvēlīgu ietekmi. Birojs plāno pabeigt pārbaudes lietu, bet jau šobrīd ir konstatējams, ka esošais tiesību aizsardzības mehānisms ir neefektīvs un nesasniedz mērķi, ir nepieciešami uzlabojumi tiesiskajā regulējumā.

Lai noskaidrotu, vai un kā mainījusies personu ar invaliditāti tiesību ievērošana kopš ANO Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesībām ratifikācijas Latvijā, 2014.gadā Tiesībsarga birojs uzsācis situācijas izpēti. Ar monitoringa rezultātiem birojs iepazīstinās šā gada laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu