Belēvičs par agrīni atklātu vēzi trīskāršos ģimenes ārstu prēmijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) plāno, ka prēmiju ģimenes ārstiem par pacientam agrīni diagnosticētu vēzi varētu trīskāršot, bet par «ielaistu» vēzi prēmija būtu ar «mīnus zīmi».

Kā šodien žurnālistiem, prezentējot Latvijas veselības platformu, norādīja ministrs, līdz 2065.gadam plānots panākt, ka savlaicīgi atklāti tiktu 80% vēža gadījumu. Šobrīd šis rādītājs ir 49%.

Šobrīd ģimenes ārsti par 1. vai 2.stadijā atklātu vēža gadījumu saņem 76 eiro lielu prēmiju. «Šobrīd jau praktiski esam vienojušies ar ģimenes ārstu asociācijām par šo prēmiju trīskāršošanu, ja vēzis tiek atklāts agrīni,» norādīja Belēvičs. Agrīni atklāts vēzis ir salīdzinoši lētāk ārstējams, uzsvēra ministrs.

Savukārt prēmiju sistēmā plānots ieviest papildu elementus ar «mīnus zīmi», ja vēzis tiek diagnosticēts 3. un 4.stadijā, «jo arī šiem pacientiem ir kāds ģimenes ārsts».

Kā skaidroja ministra padomniece komunikāciju jautājumos Iveta Ciganova, «mīnus zīme» attiektos uz tiem ģimenes ārstiem, pie kuriem pacienti ir regulāri vērsušies, tomēr viņiem vēzis tiek atklāts novēloti. Tā kā ģimenes ārsts saņem finansējumu par katru savu pacientu, tad šī «mīnus zīme» attiektos uz šo finansējumu, skaidroja Ciganova.

Jau ziņots, ka Belēvičs iecerējis ar Veselības ministrijas (VM) izstrādāto Latvijas veselības platformas palīdzību panākt, ka līdz 2065.gadam tikai 1% Latvijas iedzīvotāju smēķē, pārmērīgās devās lieto alkoholu vai lieto narkotikas.

Šodien preses konferencē Belēvičs žurnālistiem stāstīja, ka līdz 2065.gadam panāks, ka vidējais paredzamais mūža ilgums Latvijā ir 90 gadi. 2013.gadā vidējais mūža ilgums valstī bija 74 gadi, un tas ir viens no sliktākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā (ES).

Tāpat plānots, ka veselīgi nodzīvotie mūža gadi gan sievietēm, gan vīriešiem sasniegs 75 gadus, kas ir no 16 līdz 20 gadiem vairāk nekā 2012.gadā. Lai to panāktu, VM kopā ar Slimību profilakses un kontroles centru koncentrēsies uz četriem veselības platformas stūrakmeņiem - pareizu uzturu, atkarību apkarošanu, veselības profilaksi un fizisko aktivitāšu palielināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu