Spārītis uzrunāts kļūt par Valsts prezidentu; šobrīd viņš to nevēlas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidents Ojārs Spārītis esot uzrunāts kļūt par Valsts prezidentu. To Spārītis atzina intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma». Viņu esot uzrunājis kāds no valdošajā koalīcijā esošajiem politiskajiem spēkiem.

Taču šobrīd LZA vadītājs nevēlas kandidāt uz valsts prezidenta amatu, jo viņu nepārliecinot pēdējā brīža uzrunājums.

Taču Spārītis uzskata, ka Valsts prezidentu varētu izraudzīties no zinātnieku aprindām. Tam, ka šādi kandidāti varētu būt veiksmīga izvēle, apliecinājums esot kādreizējā Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kura ļoti ātri spēja iejusties šajā amatā.

Kā ziņots, iepriekš diskusijā par Valsts prezidenta institūcijas būtību un nozīmi Spārītis uzsvēra, ka augstākās amatpersonas nereti tiek padarītas ievainojamas viņu personiskās dzīves, īpašību, karjeras veiksmju un neveiksmju dēļ. Spārītis sacīja, ka ir ļoti apkaunojoši, ja prezidents tiek liberāli apcelts un izsmiets.

Viņš pieņēma, ka, iespējams, Latvijā nepieciešamība pēc Valsts prezidenta palikusi kā sentiments, tomēr būtu jāizvērtē, vai šāds amats tiešām ir nepieciešams.

Spārītis skaidroja, ka patlaban tik lielā valstī kā, piemēram, Vācija, prezidents pilda reprezentatīvo funkciju, savukārt valsts lietas tomēr kārto kanclere un ministri. Svarīgi būtu noskaidrot, kāds ir Latvijas prezidenta īpatsvars politiskās varas pārdalē, teica Spārītis.

LZA prezidents uzskata, ka diskusijas par Valsts prezidentu sāktas krietni par vēlu un tas, ka politiķi prezidenta amata kandidātus kā «zaķīšus no cilindra» atceras vilkt tikai pavisam neilgu laiku pirms prezidenta vēlēšanām, liecina vien par to, ka ar šo augsto amatpersonu rēķināsies patiesi maz.

«Varbūt ir jāpārdomā un šis anahronisms - Valsts prezidents - 21.gadsimtā, iespējams, vienkārši jālikvidē,» teica Spārītis, uzsverot, ka Valsts prezidents nav «korķis katrai caurulei» - prezidents nevar izdarīt to, ko nav izdarījusi izpildvara, Saeima.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu