Eiropā mirstība ar vēzi samazinās par 1%; Latvijā - nesamazinās

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Citās Eiropas valstīs mirstība ar vēzi ik gadu samazinās par 1%, taču Latvijā šis rādītājs ir bez tendences samazināties, piektdien Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» sacīja Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācijas priekšsēdētāja Gunta Purkalne.

Viņa teica, ka visur pasaulē aug saslimstība ar vēzi, bet mirstība ik gadu samazinās par 1%, taču Latvijā mirstības rādītāji ir bez tendences samazināties, nav gan arī tendences palielināties.

Mirstību ar vēzi ietekmē agrīna diagnostika un moderna, savlaicīga ārstēšana, viņa paskaidroja, atzīstot, ka Latvijā daudzus gadus agrīna diagnostika ir novēlota, jo 3., 4.stadijas īpatsvars daudzus gadus ir 30-35%.

«Otrs sāpīgais punkts ir modernās ārstēšanas iespējas - modernās tehnoloģijas, inovatīvie medikamenti, kuru pieejamības ziņā Latvija ir Eiropā pēdējā vietā,» pastāstīja Purkalne.

Viņa atzina, ka inovatīvie medikamenti ir dārgi un Latvijā ierobežoti nepieejamā finansējuma dēļ.

Mediķe arī norādīja, ka pie tā, ka slimība nav laikus diagnosticēta, liela daļa cilvēku paši ir vainīgi, jo nepievērš vajadzīgo uzmanību savai veselībai, neiet uz pieejamajām valsts apmaksātajām pārbaudēm. Tomēr otra lieta ir medicīniskās organizācijas vaina, jo nereti uz šiem pārbaudījumiem, kur cilvēks pats vēlas un ir gatavs iet, ir jāgaida ļoti ilgi rindās.

Viņa uzsvēra, ka ir arī gadījumi, ka vaina jāuzņemas ārstiem, kuri, iespējams, nav kārtīgi iztaujājuši pacientus, sūtījuši uz nepieciešamajiem izmeklējumiem, lai laicīgi atklātu vēzi.

Purkalne teica, ka ārsti ir jāizglīto par to, kā agrīno diagnostiku veikt un, lai samazinātu vēža slimnieku mirstības rādītājus, jādomā ne tikai par agrīno diagnostiku, bet arī par ārstēšanas attīstību.

Mediķe arī atzina, ka viena fatora, kas veicinātu saslimšanu ar vēzi, nav, saslimšanu veicina dažādi faktori, reizēm šo faktoru summēšanās.

«Tur ir ģenētiskie faktori, ģimenes pārmantotības iespējas, predispozīcija, vides faktori, tur ir mūsu pašu izraisīti faktori,» tostarp smēķēšana, aptaukošanās, neveselīgais dzīvesveids, rī gaisa, vides piesārņojums var atstāt ietekmi, sacīja Purkalne.

Jau vēstīts, ka Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācija piektdien rīko diskusiju «Kā Latvijā samazināt mirstību ar vēzi?».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu