Polijas ražotājs vakcīnas bērniem pret tuberkulozi Latvijai nepiegādās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polijas ražotājs, kuru Nacionālais veselības dienests (NVD) uzrunāja par vakcīnu pret tuberkulozi bērniem piegādāšanu Latvijai, tās tomēr nepiegādās, pastāstīja NVD pārstāve Evija Štālberga.

Viņa stāstīja, ka Polijas ražotājam vakcīnas nav saražotas pietiekamā daudzumā, kā arī to ražošana prasa ilgāku laiku, tādēļ saņemts atteikums.

Šobrīd NVD ir uzrunājis kādu lieltirgotavu Horvātijā, kura vakcīnas neražo, bet tai varētu būt krājumi, lai nodrošinātu nepieciešamo daudzumu Latvijai. NVD ir lūdzis lieltirgotavu sniegt atbildi tuvākajā laikā par to, vai izdosies piegādāt vakcīnas, tomēr, kad tieši tas notiks, šobrīd vēl nav zināms.

Taujāts, vai ārstniecības iestādēm vēl pietiek vakcīnas pret tuberkulozi bērniem, Štālberga norādīja, ka

ir ārstniecības iestādes, kurās krājumi vēl ir, bet vairākās vietās tās jau ir beigušās.

Viņa stāstīja, ka Slimību profilakses un kontroles centrs ir sagatavojis instrukcijas, kā informēt vecākus un ārstus par to, kā rīkoties šajā gadījumā.

Savukārt atteikuma gadījumā arī no Horvātijas lieltirgotavas NVD vērsīsies pie citām lieltirgotavām.

Jau ziņots, ka NVD plānoja vakcīnas iepirkt no Polijas ražotāja, aģentūrai LETA pastāstīja Štālberga.

Kā norādīja Štālberga, sākotnēji dienests vērsies pie Lietuvas un Igaunijas attiecīgajām iestādēm, lai vakcīnu «aizņemtos». Tomēr arī abas kaimiņvalstis nav varējušas nodrošināt vakcīnu pret tuberkulozi, ņemot vērā to, ka Dānijas ražotājs «Statens Serum Institut», kurš tehnisku iemeslu dēļ šobrīd nevar nodrošināt vakcīnu ražošanu, tās piegādā visai Eiropas Savienībai (ES).

Tāpat dienests vērsies pie Dānijas un Bulgārijas zāļu ražotājiem, kuri varētu nodrošināt vakcīnas alternatīvu, tomēr arī šeit iznākums nav bijis pozitīvs.

NVD plāno iegādāties aptuveni 7500 vakcīnas devas, lai spētu tās nodrošināt līdz jūnijam

. Štālberga skaidroja, ka ar šo daudzumu vakcinēties varēs aptuveni 7500 bērnu. Dānijas ražotājs «Statens Serum Institut» plāno, ka ražošana varētu tikt atsākta, ātrākais, maijā, tomēr ražošanas atsākšanas darbi varētu ieilgt arī līdz jūnijam.

Kā ziņots, tuvākajā laikā Eiropas Savienībā (ES) un arī Latvijā nebūs pieejamas vakcīnas pret tuberkulozi, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Anete Jansone.

SPKC mājaslapā teikts, ka

šobrīd ES nav pieejama cita reģistrēta vakcīna pret tuberkulozi.

Jansone skaidroja, ka Veselības ministrija (VM), NVD un Zāļu valsts aģentūra dara visu iespējamo, lai risinātu jautājumu par vakcīnas nodrošinājumu Latvijā līdz ražošanas atjaunošanai «Statens Serum Institut» vakcīnu ražotnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu