Eksperti uzsver kiberaizsardzības nozīmi Eiropas drošībā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 25. līdz 26.martam konferencē «Kiberaizsardzība Eiropā» eksperti diskutēja par kiberaizsardzības jautājumiem, secinot, ka mūsdienu drošības situācijas kontekstā nepieciešams vairāk pievērst uzmanību kiberaizsardzības jautājumiem, informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Atklājot konferenci, Vācijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretāre Katrīna Zūdere uzsvēra, ka kiberaizsardzības jautājumi mūsdienās ieņem arvien būtiskāku lomu aizsardzības nozarē, un aicināja Eiropas aizsardzības jomas pārstāvjus un uzņēmējus sadarboties ciešāk.

«Lai pielāgotos mūsdienu drošības situācijai, nepieciešams lauzt dažus mītus par kiberaizsardzību. Pirmkārt, kiberaizsardzība galvenokārt ir stratēģisks, nevis tikai tehnisks jautājums. Kiberuzbrukumi ietekmē lēmumu pieņemšanu politikā, rūpniecībā un uzņēmējdarbībā un tiem nepieciešama atbilstoša atbilde. Otrkārt, būtiski uzlūkot kiberaizsardzību kā daļu no kopīgas politikas un notikumiem. Ikviens kiberuzbrukums valsts sistēmām, neskatoties uz to, vai tas būs saistīts, piemēram, ar starpvalstu konfliktu, teroristu uzbrukumu vai valsts rīcībspējas ierobežošanu, ir skatāms plašākā politiskā kontekstā,» uzrunājot konferences dalībniekus, uzsvēra AM valsts sekretārs Jānis Sārts.

Pēc diskusijas AM plāno apkopot gūtos secinājumus un priekšlikumus, kā arī prezentēt tos Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm un institūcijām, lai uzlabotu kiberaizsardzību Eiropā. Sagaidāms, ka konferencē gūtie secinājumi sniegs ievērojamu pienesumu ES diskusijās par šo salīdzinoši jauno tematu.

Tā kā kiberaizsardzības jautājumi ieņem aizvien nozīmīgāku lomu mūsdienu drošības dienas kārtībā, Latvijas prezidentūra ES Padomē 2015.gada pirmajā pusē par vienu no savām trīs prioritātēm izvirzījusi digitālu Eiropu. Kiberdrošība un aizsardzība ir neatņemamas šīs prioritātes sastāvdaļas.

Konference «Kiberaizsardzība Eiropā» norisinājās no 25. līdz 26.martam Berlīnē, un to organizēja AM kopā ar Vācijas Aizsardzības ministriju. Kiberaizsardzības jautājumus pārrunāja četrās paneļdiskusijās: ietekme uz ES Kiberaizsardzības politikas nostādnēm, ES Savstarpējās palīdzības klauzula kiberdrošības kontekstā, Kiberaizsardzība ES vadītajās militārajās operācijās, civilmilitārā sadarbība kiberaizsardzības jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu