VM Stradiņa slimnīcas būvniecības projektam prasa naudu no valsts

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valdība otrdien skatīs iepriekš vairākkārt atlikto ziņojumu par Stradiņa slimnīcas būvniecības projektu; Veselības ministrija nākamā gada budžetā projektam lūdz 7,5 miljonus, bet 2017.gadā - jauno telpu aprīkošanai un iekārtām 8,6 miljonus eiro, liecina sagatavotais protokollēmums.

Tas paredz, ka 2016.gada valsts budžetā tiek paredzēts finansējums 7 494 526 eiro, no kuriem 6,3 miljoni eiro - jaunā A korpusa 1.kārtas būvdarbiem, lai segtu valsts galvotā aizdevuma finansējumu, ko «Latvijas Krājbanka» maksātnespējas rezultātā nav izdevies atgūt un nav iespējams izmantot. 385 587 eiro prasīti lietus ūdens novadīšanas kolektora izbūvei, bet 786 067 eiro - līguma ar pilnsabiedrību «SBRE» par jaunā A korpusa 1.kārtas būvdarbiem uzņemto saistību izpildei.

Savukārt 2017.gadā prasīti 8 567 848 eiro jauno ēku iekārtu un aprīkojuma iegādei.

Ja slimnīcai izdodas atgūt «Latvijas Krājbankas» maksātnespējas rezultātā zaudētās summas, tās jāieskaita valsts budžetā, paredz protokollēmums.

Veselības ministrijai sadarbībā ar Finanšu ministrijai būs jāvēršas arī Eiropas Komisijā ar pieprasījumu apmaksu līdz 90% no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF).

Jau ziņots, ka, realizējot šo projektu, tika piesaistīts finansējums no valsts galvotā aizdevuma un ERAF. Slimnīca par projektēšanas un celtniecības darbiem 2013.gada februārī noslēdza līgumu ar «SBRE» par kopējo summu 67 301 747 eiro. Projekta pirmā kārta ietver četras atsevišķas celtnes.

Valsts galvotā aizdevuma summas bija jāizņem noteiktajos termiņos, un, ņemot vērā, ka attīstības projekta ieviešana kavējās, slimnīcai tika izsniegts aizdevums lielā apjomā, par kuru bija jāmaksā procentu maksājumi aizdevējiem. Slimnīca pieņēma lēmumu brīvo finansējumu ieguldīt dažādās bankās, arī «Latvijas Krājbankā», kuras maksātnespējas dēļ šobrīd nav izdevies atgūt un nav iespējams izmantot valsts galvotā aizdevuma finansējumu 6 322 872 eiro apmērā.

Papildus būvniecības līguma izpildes gaitā konstatētas ar celtniecību saistītas problēmas, kā rezultātā izveidojās situācija, ka celtniecības darbus nebūs iespējams pabeigt un jaunā A korpusa 1.kārtu nodot ekspluatācijā noteiktajos termiņos, kas pakļauj riskam ERAF finansējuma attiecināmību jaunā A korpusa 1.kārtas būvniecībai, sacīts ziņojumā.

Ilgtermiņa slimnīcas attīstības mērķi paredz daļēju ēku nojaukšanu, divu jaunu korpusu A un B būvniecību, kā arī vēsturiskā mantojuma – Šmēlinga arhitektūras pieminekļu - restaurēšanu, izvietojot tur mācību un zinātnes parku.

Tāpat jau ziņots, ka pašlaik būvniecība projektā ir apturēta, jo lietus un pēc tam ūdens sasalšanas dēļ defekti konstatēti divos lielākajos celtniecības objektos. Neatkarīgā eksperta atzinums par būvēm tiek gaidīts līdz 1.aprīlim.

Amatu ir zaudējis līdzšinējais slimnīcas vadītājs Dins Šmits, kuram veselības ministrs izteicis neuzticību, jo viņš nespējot sniegt informāciju par finanšu plūsmām veselības aprūpes iestādē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu