Vai iespējams strādāt 24 stundas diennaktī?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Paralēla strādāšana vairākās labi apmaksātās darba vietās valsts iestādēs vai valsts kapitālsabiedrībās vēl nesen bija neatņemama «trekno gadu» prakse. Tomēr arī šodien atrodas cilvēki, kuri vienlaikus pamanās strādāt vismaz trīs darba vietās. Valsts kancelejā šo situāciju uzskata par nenormālu. Ja cilvēks diennaktī var strādāt 24 stundas, tas liecina, ka reālā slodze ir krietni mazāka, un par darbu, iespējams, tiek pārmaksāts.

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja amats Nodarbinātības valsts aģentūrā ar vairāk nekā 1341 eiro bruto algu, dzelzceļa projektu vadītājs «Pasažieru vilcienā» ar bruto algu 1708 eiro mēnesī, kā arī mārketinga un informācijas sektora vadītāja amats «Latvijas Valsts ceļu» Ceļu muzejā, kur bruto alga arī ir 1708 eiro mēnesī. Šos amatus vienlaicīgi ieņem Andrejs Filipovs. Katrā no iepriekšminētajām darba vietām viņam nedēļā jānostrādā vismaz 40 stundas. Latvijas Televīzija (LTV) pārbauda, kā cilvēks vienlaicīgi var atrasties trijās darba vietās.

Pirmo LTV apmeklē Andreja Filipova darba vietu «Pasažieru vilcienā», kur viņu satikt neizdodas, bet sastaptā darbiniece norāda, ka jādodas uz Turgeņeva ielu, kur Filipova arī nav. «Pasažieru vilcienā» Filipovs ir atbildīgs par pasažieru apmierinātības pētījuma koordinēšanu un publicitātes pasākumu rīkošanu.

Tālāk LTV dodas uz Filipova darba vietu Nodarbinātības valsts aģentūras galvenajā birojā. Izrādās, ka šajā ēkā viņa kabineta nav. Satiktā darbiniece informē, ka Filipovs sēž Krišjāņa Valdemāra ielā 17. LTV dodas uz norādīto adresi, taču arī tur viņu nesastop. Aģentūras darbinieki stāsta, ka viņš devies uz galveno biroju. Tomēr pēc atgriešanās iepriekš apmeklētajā ēkā Filipovu atkal neizdodas satikt.

LTV palīdzību lūdz iestādes direktorei Inesei Kalvānei. Viņa stāsta, ka, stājoties darbā, Filipovs norādījis, ka strādā arī citviet. «Es teiktu, ka Filipova kungs ar saviem pienākumiem tiek galā labi. Viņa pārziņā ir iekšējā un ārējā komunikācija. Mēs tiekamies dažādās sapulcēs, un man nekādu iebildumu pret Filipova kunga darbu nav,» norāda Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Inese Kalvāne. Viņa gan atzīst - savam padotajam vēlreiz lūgs precizēt visus viņa ieņemamos amatus.

Nesastapuši Filipovu Nodarbinātības valsts aģentūrā, LTV dodas viņu meklēt ārpus Rīgas - trešajā zināmajā viņa darba vietā Šlokenbekas muižā, kur izvietotajā «Latvijas Valsts ceļu» muzejā ir viena no daudzajām Andreja Filipova darba vietām, kur viņš pilda Mārketinga un informācijas daļas vadītāja pienākumus. Lai arī darba diena ir pusē, sastapt pašu Filipova kungu te diemžēl neizdodas.

«Latvijas Valsts ceļu» preses pārstāve Anna Kononova skaidro, ka Filipovam, vienīgajam no muzeja darbiniekiem, kam ir līgums, tajā nav noteikts precīzs darba laika sākums un beigas. Tiesa, par darba attiecībām citur Filipovs uzņēmumu informējis vien daļēji.

«Saskaņā ar «Latvijas Valsts ceļu» kārtību katram darbiniekam ir iespēja savienot savu darba pienākumu pildīšanu vairākās vietās, saskaņojot ar valdi. Valde ir lēmusi par atļauju savienot darbu Filipova kungam ar darbu akciju sabiedrībā «Pasažieru vilciens»,» stāsta Anna Kononova.

Jautājumus par to, kā iespējams apvienot vairākus darbus, Filipovs lūdz sūtīt elektroniski, ko LTV arī izdara.

Pēc divarpus dienām LTV saņem atbildi: «Esmu saņēmis no jums virkni jautājumu. Uz šiem jautājumiem atbilde ir sekojoša. To, ka Jūs savos jautājumos norādāt, ka mana ikdiena ir ļoti noslogota, ir taisnība. Man uzticētie pienākumi atbilst manai kvalifikācijai un interesēm. Runas par manām četrām darba vietām ir pārspīlētas. Uz virkni jautājumu nevaru atbildēt, jo līgumi paredz konfidencialitāti. Savos jautājumos jūs skaitāt «atsēdētās stundas», bet man patīk darbs un tā pienesums Jūsu minētajai darba vietai. Bet, ja darbs patīk, tad tam pietiek laika, un darba piedāvājumi cilvēku paši sameklē.» Runāt kameras priekšā gan Filipovs tomēr nevēlas.

Savas darba gaitas viņš sācis kā žurnālists komercmedijos. No 2006. līdz 2009. gadam bijis padomes loceklis uzņēmumā «Latvijas Autoceļu uzturētājs». Pēcāk strādājis par Mārketinga nodaļas vadītāju «Pasažieru vilcienā», kā arī bijis «Latvijas Valsts ceļu» Komunikācijas daļas Mārketinga un informācijas sektora vadītājs. Paralēli darbam valsts uzņēmumos Filipovs strādā arī kā mārketinga speciālists Gulbenes - Alūksnes mazbānīša uzņēmumā un ir īpašnieks «Latgales Reģionālajai televīzijai». Šā medija bijušo īpašnieku vidū ir «Rēzeknes gaļas kombināts», kam savulaik Filipovs palīdzējis arī ar reklāmu.

Valsts kancelejas pārstāvji LTV atzīst, ka šobrīd likums darbiniekiem bez priekšniecības informēšanas ļauj ieņemt vienlaicīgi vairākus amatus. Par normālu šāda prakse gan nav uzskatāma.

«Ir cilvēki, kuri strādā virsstundas un nevar strādāt pat otru darbu, kur nu vēl trīs, četrus darbus. Iespējams, ka šim cilvēkam nevajag strādāt astoņas stundas, bet varbūt trešdaļu slodzes. Tāpēc katram darba vadītājam nepieciešams izvērtēt, ko šis cilvēks noteiktajā darba laikā dara un vai šī atlīdzība ir adekvāta paveiktajam,» norāda Eva Upīte, Valsts kancelejas direktores vietniece valsts pārvaldes un cilvēkresursu attīstības jautājumos.

Valsts kanceleja ir sagatavojusi jauno Valsts civildienesta likumprojektu, kas nonācis Saeimā. Tas paredz, ka turpmāk jebkuram valsts iestādes darbiniekam, ne tikai ierēdņiem, kā šobrīd, būs jāsaņem priekšniecības atļauja ieņemt citus amatus. Šo likuma grozījumu virzība gan būs sarežģīta, jo pret to iebilst arodbiedrības.

Arī pašam Filipovam nākamnedēļ būs par vienu darba vietu mazāk - «Pasažieru vilciens» ar viņu panācis vienošanos par darba attiecību pārtraukšanu no 1.aprīļa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu